De afgelopen weken laat de koers van bitcoin niet veel interessante bewegingen zien. De koers hangt al een geruime tijd tussen de 18.500 en de 20.000 dollar. Van deze zijwaartse prijsactie wordt niemand veel wijzer. Daarom zullen we in deze analyse niet de huidige prijsactie bespreken, maar leggen we meer de focus op een vergelijking tussen de cryptomarkt en de dotcom-bubbel. 

3 biljoen dollar

Vorige maand heb ik voor het eerst over deze vergelijking geschreven. Toen zagen we dat er duidelijke overeenkomsten te zien waren op de grafiek. Allereerst zagen we dat de NASDAQ (aandelenindex van Amerikaanse technische bedrijven) een top vormde rond de drie biljoen dollar marktkapitalisatie. Dit betekent dat de markt drie biljoen dollar waard was: het hoogste punt in het jaar 2000, voordat de koers van deze aandelenindex volledig in elkaar zakte. 

Het is niet heel moeilijk om te raden, maar vorige jaar vormde de waarde van de cryptomarkt precies op de drie biljoen dollar een top. Toeval? Ik denk het niet. Er zijn namelijk enkele redenen om hier meer achter te zoeken.

Meer overeenkomsten

In de afbeelding hieronder zie je twee grafieken. De bovenste grafiek is van de cryptomarkt op dit moment. De tweede grafiek is de koers van de NASDAQ in de beginjaren van 2000. Zoals we zien vormden beide markten inderdaad een top op de drie biljoen dollar. De eerste significante stijging in de neerwaartse trend die na de top volgde, betrof in beide gevallen ongeveer 40 procent. Na deze significante stijging, waar een merendeel van de investeerders dacht dat de bodem gevormd was, volgde een lager dieptepunt. Hierop volgde een stijging van 53% bij de aandelenindex, en ook bij de cryptomarkt zagen we enkele maanden geleden een stijging van deze grootte. 

Toen ik de analyse van een maand geleden schreef over deze vergelijking, was de cryptomarkt 970 miljard dollar waard. En zoals u in de afbeelding hieronder ziet, is het in een maand tijd al afgenomen met 90 miljard dollar, en zitten we nu op de 880 miljard dollar. Dit is volledig in lijn met de prijsactie van de NASDAQ 20 jaar geleden. De aandelenindex liet namelijk na de 53% stijging een nieuw dieptepunt zien. En zelfs toen was de bodem nog niet in …

CRYPTOCAP 1W en NASDAQ 1W

Bitcoin

Als de cryptomarkt deze trend blijft volgen en het lagere dieptepunt wordt gerealiseerd, dan kun je zeker ook bij bitcoin een lager dieptepunt verwachten. Dit betekent dan dat de koers onder de 17.500 dollar moet geraken. Een level dat ondersteuning kan geven is bijvoorbeeld de 16.130 dollar. Een level dat ook van belang is, is de 12.470 dollar.

BTC/USD 1D

Het blijft speculeren, en ik ben me ervan bewust dat een vergelijking nooit helemaal opgaat. Wanneer we echter naar de vergelijking tussen de dotcom-crash en de huidige cryptomarkt-crash kijken, dan zou een lager dieptepunt zeker mogelijk kunnen zijn. Tot op nu is de ondersteuning rond de 18.000 dollar echter sterk genoeg, en heeft de koers nog geen ruimte gehad om aanzienlijke rode candles te laten zien op de grafiek. Nu is het wachten op confirmatie voor een grote beweging in een van de richtingen. Een grote opwaartse beweging boven de 25.000 dollar, zal de vergelijking die we in deze analyse hebben besproken invalideren. Een nieuw dieptepunt zal een extra bevestiging zijn. Laten we over een maand opnieuw terugkijken naar deze vergelijking. 

The post Analyse: cryptomarkt blijft dotcom-bubbel herhalen appeared first on BLOX | Nieuws.