De prijs van bitcoin ligt weer onder 40.000 dollar (37.200 euro). De technische opzet zag er mooi uit; de prijs bouncete telkens op een trendlijn omhoog en ondanks de flinke volatiliteit ging de prijs gestaag omhoog. Het tij lijkt echter gekeerd.

Naar beneden gezakt

Bitcoin has left the building. Zoals te zien is in de onderstaande grafiek, waarin elke candle staat voor één dag, zit de prijs al maandenlang vast in een opwaarts kanaal. Zoals ik op 14 april al schreef, zou je hierin een bearish flag kunnen herkennen. Dit patroon geeft aan dat de kans op een continuering van de daling – die in ingezet vanaf begin november – vrij groot is.

Rond pasen leek het er al even op dat een verdere daling ingezet was, maar toch veerde de prijs op. Level voor level werd gewonnen en de prijs tikte weer even de 43.000 dollar (40.000 euro) aan. Voor het weekend echter, keerde het negatieve sentiment terug. Met de Amerikaanse beurzen als motor dook de prijs naar beneden, door de onderste blauwe lijn. 

Nasdaq

De Nasdaq is wereldwijd de meest bekende technologiebeurs. Op deze beurs worden vooral aandelen van (de grootste) technologiebedrijven verhandeld. Kijken we naar de vier-uur grafiek, dan zijn hier aan het einde ook veel rode candles te zien.

Sterker nog; de gevarenzone is dicht genaderd. De bulls hopen op een bounce op de vloer rond 13.040 dollar zodat de 14.000 dollar-grens weer bereikt kan worden. Maar als de onderste rode lijn toch doorbroken wordt, dan zou er een forse daling in kunnen zitten. Waarom? Wel, dat kunnen we zien op de grafiek van één week. De rode, blauwe en groene lijnen zijn moving averages (simple en exponential). Deze lijnen geven het gemiddelde weer van aantal candles ervoor, in dit geval 20, 50 en 200 candles.

Wat je ziet bij de Nasdaq is dat de rode MA20 redelijk gerespecteerd wordt. Maar, wordt bij een daling ook de blauwe EMA50 doorbroken, dan kan een verdere daling richting de groene MA200 verwacht worden. Als dat gebeurt, dan is de kans groot dat de prijs van bitcoin en veel alternatieve coins ook flink zullen dalen.

Terug naar bitcoin

Zijn er op korte termijn nog wat positieve ontwikkelingen te zien? Laten we nog even kijken naar de één-uur grafiek van bitcoin.

De blauwe lijn die eerst nog als vloer diende is weerstand geworden. We kunnen nu dus spreken van een neerwaarts kanaal. Langzaam nadert dit kanaal de oude trendlijn die omhoog loopt. Die kan getrokken kan worden vanaf december 2020 en het is een belangrijke grens. Uitkijken dus.

Terwijl de prijs naar beneden is gegaan, is de RSI  (een momentum-indicator die geschaald is tussen de 0 en 100) iets omhoog gegaan. Dat zou erop kunnen wijzen dat de daling even afremt. Misschien zit er zelfs een lichte stijging in. Het is echter niet overtuigend. Er gaat momenteel veel aandacht naar de grote (tech)bedrijven in Amerika die hun cijfers presenteren. Tot nu toe was het niet erg positief. Mochten de resultaten de beurzen verder in het rood drukken, dan zal bitcoin het neerwaartse patroon ook volgen. 

The post Analyse: Bitcoin neemt een nieuwe route appeared first on BTC Direct | Nieuws.