De Bitcoin koers is gisteravond onder de 40.000 dollar gedoken. De laatste keer dat Bitcoin onder dit niveau was, zaten de Sinterklaascadeautjes nog in hun verpakkingen.

Wat is er aan de hand?

Er is wat zogenaamde FUD verspreid. Dit is nieuws die voor Fear, Uncertainty en Doubt zorgt, ofwel angst, onzekerheid en twijfel.

De reden voor de daling lijkt de uitstroom uit het GBTC-product van Grayscale te zijn. Grote hoeveelheden Bitcoin worden vanuit dat fonds verkocht. Hierdoor is de balans even zoek en is het aanbod groter dan de vraag.

Daarnaast werd gisteren bekend dat het faillissementsmanagement van FTX voor ongeveer 1 miljard dollar aan BTC heeft verkocht sinds GBTC in een spot-ETF is veranderd.

Grayscale is niet goed voor koers

Zo’n beetje elke Bitcoin ETF groeit en laat mooie cijfers zien, behalve Grayscale. Voordat het Bitcoin fonds van Grayscale werd omgezet in een ETF, hadden ze 613 duizend BTC in bezit. Dat aantal is gedaald naar het huidige 563 duizend BTC.

Lange tijd kreeg je flinke korting als je investeerde in het fonds van Grayscale, leuk als je wil kopen, maar balen als je al hebt geïnvesteerd. Veel investeringen in Grayscale stonden jarenlang in het rood, dus je kan wel begrijpen dat toen de korting 0% werd, op het moment dat het fonds werd omgezet in een ETF, veel investeerders hun aandelen verkochten.

Bron: ycharts | Grayscale premium

De Bitcoin koers bleef sinds dat de SEC 11 Bitcoin ETF’s goedkeurde maar dalen, met als hoogtepunt (of dieptepunt) de daling van gisteravond. De koers tuimelde en door de dalingen werden voor tientallen miljoenen dollars aan long posities geliquideerd.

Bitcoin onder 40.000 dollar

De verkopen van FTX, de verkopen van reguliere investeerders in Grayscale, en het sneeuwbaleffect van geliquideerde posities hebben ervoor gezorgd dat Bitcoin tot onder de 40.000 dollar daalde.

De grafiek hierboven laat de Bitcoin koers zien, de oranje lijn markeert 40.000 dollar.

The post Analyse: Bitcoin koers onder 40.000 dollar, wat is er aan de hand? appeared first on BLOX | Nieuws.