Bitcoin hangt al een tijdje rond dezelfde koers, maar we kunnen niet hetzelfde zeggen over de rest van de cryptomarkt. Veel altcoins hebben het moeilijk en verloren een groot aandeel van de markt. Althans, zo is af te lezen uit de Bitcoin dominantie (het aandeel van de markt dat uit Bitcoin bestaat). Laten we naar de grafieken kijken.

De huidige koers

We pakken er eerst even de dagelijkse grafiek van Bitcoin bij. Hier staat elke candle voor 24 uur en zien we verschillende prijslevels die belangrijk zijn voor het koersverloop. Deze zijn aangegeven als groene zones en één rode lijn.

De bovenste groene zone is de grootste weerstand op dit moment. Dit level ligt rond een koers van 46.000 dollar, en BTC ervaart hier veel weerstand. Daarnaast hebben we een ander groen level, maar die ligt een stuk lager op 37.500 dollar.

Hier hikte de BTC koers meerdere keren tegenaan alvorens omhoog te bewegen. Het is daardoor een prima support als de prijs verder naar beneden zakt. De munt maakt op dit moment nog steeds hogere laagtepunten (zoals aangegeven met de blauwe boogjes), maar als dat verandert kan het snel gaan.

Het is aannemelijk dat de rode lijn van 40.400 dollar een eerste plek voor support kan zijn. En als het deze het niet houdt, is 37.500 dollar de volgende bestemming. Veel verder willen we de koers niet zien zakken om voor de lange termijn positief te blijven.

Altcoins leveren in

Gelukkig is het nog niet zover en is een break van de 46.000 dollarzone nog steeds aannemelijker. De Bitocoin koers houdt zich namelijk erg sterk, maar datzelfde kunnen we niet zeggen over altcoins. Deze munten verloren de afgelopen dagen veel gebied, en dat kunnen we terugzien in de Bitcoin dominantie.

De Bitcoin dominantie is het percentage van de markt dat uit Bitcoin bestaat. Dit zien we in de afbeelding hierboven. Toen er nog geen andere coins op de markt waren, stond dit percentage natuurlijk op 100%, maar met de komst van altcoins en stablecoins begon deze dominantie te zakken (niet te zien in deze grafiek).

Het percentage geeft ons inzicht of het een verstandige periode is om in BTC of altcoins te zitten. Dit kan je niet alleen aflezen aan de dominantie, maar dat moet in combinatie met de koers. Een uitgebreidere uitleg kan je vinden in deze analyse van vorig jaar.

Wat we op dit moment zien is een stijgende dominantie, in combinatie met een onveranderde Bitcoin koers. Dit betekent dat er geld uit altcoins óf stablecoins aan het stromen is. Dat gedeelte van de markt wordt namelijk kleiner terwijl het aandeel van Bitcoin gelijk blijft. Dit is al bezig sinds het begin van 2024.

Dit kan nog erger worden op het moment dat de Bitcoin koers ook gaat dalen. Het is dus geen verkeerde tijd om rustig aan te doen met altcoins. Al is het niet zeker wanneer de dominantie weer een omslag maakt. Wanneer dat gebeurt (terwijl de BTC koers stijgt of gelijk blijft) zullen er waarschijnlijk betere kansen voordoen voor altcoins.

The post Analyse: Bitcoin koers houdt zich sterk terwijl altcoins bloeden appeared first on BLOX | Nieuws.