In de Bitcoin analyse van gisteren benadrukte ik het belang van het 34.900 dollar prijsniveau. Het lot van de koers hing af van deze grens. Het was erop of eronder. In plaats van één duidelijke richting te kiezen, gebeurde er iets onverwachts. Aanvankelijk daalde de koers onder dit niveau, wat leek te wijzen op een komende scherpe daling. Maar toen opeens, met een mooie groene candle, schoot de koers omhoog, wat op zijn beurt weer zorgde voor een golf van euforie onder investeerders.

Laten we in deze analyse opnieuw de 4-uursgrafiek onder de loep nemen en enkele belangrijke indicatoren erbij pakken. Bevestigen de indicatoren deze stijging, en in hoeverre kan de koers blijven doorstijgen?

De 4-uursgrafiek: neutraal tot semi-positief

De grafiek hieronder kan voor sommigen er ingewikkeld uit zien, laat ik het daarom even versimpelen. Zoals ik al in het begin heb aangegeven, is er slechts één prijsniveau dat echt cruciaal is: de 34.900. Dit niveau is bepalend voor de trend op deze 4-uursgrafiek. Als de koers eronder zit, is de trend bearish; zit de koers erboven, dan is de trend bullish.

Gisteren zagen we een korte neerwaartse uitbraak onder dit niveau. Bears begonnen te juichen, maar niet veel later werden ze verrast door een stijging, gemarkeerd door een grote groene 4-uurscandle. Op het hoogste punt wist de koers zelfs de 35.850 dollar te raken. Wat een pump!

Goed, nu zien we een aantal weerstandlevels aangegeven met de rode lijnen. Deze liggen op de 35.600 en de 36.000 dollar. Mocht de koers van Bitcoin nog een reactie naar boven maken, dan zijn dit de must-watch levels. Deze kunnen gemakkelijk het tij keren, en de rally naar boven een halt roepen. Belangrijk om dit dus in de gaten te houden.

Wel heb ik twee problemen met een scenario waarbij de koers verder naar boven beweegt. Hiervoor pakken we de daggrafiek erbij.

De daggrafiek van Bitcoin: bearish

Hieronder zie je een grafiek van Bitcoin waarbij elke candle voor een dag staat. Wat duidelijk wordt, is dat als de dagcandle sluit op het huidige prijsniveau, we een duidelijke dubbele top zien. Een dubbele top is een patroon waarbij de koers rond hetzelfde prijsniveau twee toppen maakt, en dat luidt vaak het begin in van een neerwaartste trend. Dit is mijn eerste zorgpunt.

Ook zien we dat doordat Bitcoin de afgelopen dagen en weken een sterke stijging heeft doorgemaakt, de Relative Strength Index (RSI) extreem hoog staat. De RSI is een indicator die de kracht van een trend meet, en wanneer deze waarde boven de 70 ligt, bevindt de markt zich in een ‘overbought’ stadium. Geen positief teken, wat de kans vergroot dat de koers of zijwaarts of gaat corrigeren.

Conclusie

De 4-uursgrafiek geeft een neutraal tot semi-positief beeld. Zolang de koers boven de 34.900 dollar blijft, is er op deze grafiek niet veel aan de hand, en kunnen eventueel weerstanden getest worden. Pakken we de daggrafiek erbij, dan krijgen we een heel ander beeld. We zien een duidelijke dubbele top verschijnen en ook de RSI staat op zwaar overbought.

Concluderend kun je dus stellen dat de koers op de korte termijn nog wel wat verder zou kunnen stijgen, maar op de middellange termijn een correctie onvermijdelijk lijkt.

The post Analyse: Bitcoin is zwaar ‘overbought’, correctie naar 33k? appeared first on BLOX | Nieuws.