Circle, het bedrijf achter stablecoin USDC, is niet tevreden na een afwijzing van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). En daar is politicus Elizabeth Warren op haar beurt maar al te blij mee.

Cryptobedrijf van 9 miljard dollar

Circle had grootse plannen om naar de beurs te gaan met een beursintroductie ter waarde van naar schatting 9 miljard dollar. Maar volgens het cryptobedrijf kon dit niet doorgaan doordat de SEC, de Amerikaanse financiële toezichthouder, die plannen dwarsboomde.

In december 2022 werd bekend dat de plannen van Circle om verhandelbare aandelen uit te geven, niet door mochten gaan. Toch werden de turbulente marktomstandigheden niet als reden opgegeven. Volgens de Financial Times geeft het bedrijf de SEC de schuld voor het niet ondertekenen van de deal.

SPAC om aandelen uit te geven

Circle was van plan een Special Purpose Acquisition Company (SPAC) te gebruiken om naar de beurs te gaan. Vooral tijdens corona was het populair om middels een SPAC aandelen uit te brengen, maar het sentiment is veranderd door zorgen over een recessie.

Een SPAC of ‘blanco cheque bedrijf’ is een bedrijf zonder commerciële activiteiten. Het is specifiek opgericht om kapitaal aan te trekken via een IPO om een bestaand bedrijf te verwerven of te fuseren.

Het stablecoinbedrijf diende hiervoor een document in bij de SEC om zich te registreren en om toestemming te vragen om nieuwe aandelen aan te mogen bieden. De SEC heeft dit formulier afgewezen.

‘We hadden nooit verwacht dat het SEC-registratieproces snel en gemakkelijk zou zijn,’ aldus Circle.

Juridisch verwarring door crypto

Volgens de FT ging er veel tijd verloren tussen Circle’s eerste indiening van zijn SPAC-intenties in augustus 2021 en december 2022, toen de SPAC een time-out kreeg. De krant haalt een anonieme bron aan:

‘Er werd ontzettend lang gewacht op goedkeuringen en vragen gesteld aan de SEC.’ Ze zei dat de SEC op juridisch gebied nog verward is als het gaat om handelen met cryptobedrijven. De deal van Circle zou een van de grootste met een SPAC zijn als deze succesvol was geweest.

Veel afwijzingen door SEC

Het besluit om Circle af te wijzen laat zien dat de SEC de deuren niet heeft open staan voor cryptobedrijven, ook al heeft voorzitter Gary Gensler er herhaaldelijk op aangedrongen om het bureau te benaderen voor registratie.

De SEC heeft de afgelopen jaren ook verschillende crypto exchange-traded funds (ETF’s) uitgesteld en afgewezen. Denk aan de poging van Grayscale om hun Bitcoin Trust om te zetten in een spot-ETF.

Crypto-industrie is bang voor wat gaat komen

Er zijn politici die vinden dat de SEC te streng is, maar volgens de Amerikaanse senator Elizabeth Warren gaat dit nog niet ver genoeg. Ze werd gisteren geïnterviewd door de American Economic Liberties Projects en zei dat de SEC de crypto-handhavingsinspanningen verdubbelt.

Warren benadrukt dat de cryptocurrency-industrie bang is voor wat er gaat komen.

De senator is van mening dat sinds Gensler in april 2021 werd beëdigd als SEC-voorzitter, de Commissie een goed begin heeft gemaakt met het oplossen van enkele van de problemen die zijn veroorzaakt door zijn voorgangers onder Trump.

Warren zegt dat voordat Gensler werd aangesteld, de SEC in wezen het groene licht gaf om een cryptocurrency-markt te openen ‘vol met junk-tokens, niet-geregistreerde effecten, rugpulls, Ponzi-schema’s, pump en dumps, witwassen van geld en sanctieontduiking.’

Volgens Warren pakt Gensler het anders aan:

‘Het lijkt erop dat de commissie steeds strenger wordt. Dat is de reden waarom de industrie bang is voor een sterke SEC, en daarom geeft het elk jaar miljoenen dollars uit aan lobbyen om aan het toezicht van de SEC te ontsnappen.’

Elke hoek van cryptomarkt aanpakken

Wat haar betreft moet de SEC nog meer autoriteit naar zich toe trekken:

‘De SEC zou moeten verdubbelen en zijn instrumenten moeten gebruiken om de regels te handhaven, en waar de SEC meer agenten nodig heeft, moet het Congres de middelen en de nieuwe autoriteiten inzetten die nodig zijn om ervoor te zorgen dat de SEC zijn werk kan doen. Elke hoek van de cryptomarkt moet worden aangepakt.’

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post Amerikaanse waakhond wijst SPAC van Circle af, ‘crypto wordt bang voor wat komt’ appeared first on BLOX | Nieuws.