De Amerikaanse tv-zender CNBC heeft bitcoin verzonden naar een Oekraïner in Polen. Hiervoor gebruikten ze het lightning network, een tweede laag om bitcoin heen die specifiek gebouwd is om snel transacties te verwerken.

De titel van het bijbehorende artikel is veelzeggend:

“We sent bitcoin from Miami to a Ukrainian in Poland who withdrew it as cash, all in less than three minutes.”

Het werkt zo goed als verwacht

De ontvanger was Alena Vorobiova en haar gezicht aan het einde van de video is veelzeggend. Bitcoin-ontwikkelaar Gleb Naumenko hielp om de transactie uit te voeren, MacKenzie Sigalos vertegenwoordigde CNBC. Hier een snelle conclusie van Sigalos:

“Het komt neer op, het werkt echt zo goed als bitcoiners zeggen dat het werkt. Het proces van het downloaden van een crypto-wallet op de telefoon van Vorobiova, het verzenden van bitcoin via het Lightning Network van de VS naar Polen en het opnemen van het equivalent in Poolse valuta via een bitcoin-geldautomaat in Wrocław duurde minder dan drie minuten.”

Dat is sneller dan dat je hierover een moedergrap kunt verzinnen.

Hoeveel geld heeft CNBC gestuurd?

Volgens CNBC “rekenen geldverstrekkers vaak overdrachtskosten van 10% of meer als je 100 dollar van de VS naar Oekraïne verzendt.” 

Vanwege de oorlog is Vorobiova, de ontvanger, op dit moment in Wroclaw in Polen. Er zijn daar vijftien bitcoin-geldautomaten. Gelukkig ondersteunde minstens één van hen Lightning-transacties. Voor de transactie is 5,5% betaald.

“Ze eindigde met 170 zloty, de Poolse valuta, ter waarde van ongeveer 100.000 sats of 40 dollar. Het ATM-bedrijf nam een ​​vergoeding van 10 zloty, of ongeveer 5,5% van de totale transactie.”

Makkelijk omwisselen

De gemaakte kosten komen dus op conto van de uitbater van de bitcoin pinautomaat. Daarvoor krijgen gebruikers wel iets terug, namelijk een simpele manier om lightning bitcoin om te zetten in de lokale valuta.

Volgens CNBC kostte de transactie op het lightning network maar een fractie van een cent. Het maakt niet uit welk bedrag je verzendt, of naar wie dan ook ter wereld, de kosten van het lightning network zijn te verwaarlozen.

“In Polen zijn er bijvoorbeeld meer dan 175 bitcoin-geldautomaten, waardoor vluchtelingen die met bitcoin zijn gevlucht, het weer kunnen verzilveren voor fiat-valuta.”

Goed voorbeeld voor vluchtelingen

Maar toch, 5% is veel. Er zijn zeker andere mogelijkheden te bedenken om minder te betalen, aangezien er duizenden internationale bitcoinbedrijven zijn. Daarnaast is bitcoin ook gewoon gewild, en zijn er zat mensen online te vinden die van hun fiatgeld af willen en liever bitcoin hebben. 

Hoe dan ook, “het proces illustreert hoe vluchtelingen zonder contant geld en zonder toegang tot hun bezittingen crypto-wallets kunnen gebruiken om te bankieren.”

De bitcoin die CNBC naar Polen stuurde kregen ze oorspronkelijk van Peter McCormack, host van de podcast What Bitcoin Did.

Afgelopen augustus leerde hij CNBC hoe het Lightning Network te gebruiken om onmiddellijke betalingen te doen aan iedereen ter wereld door ze 100.000 satoshis of sats (de kleinste denominatie van bitcoin, ongeveer 0,00000001 BTC) van zijn rekening naar de onze te sturen. “De totale overdracht was gelijk aan ongeveer 40 dollar.”

In het artikel wordt ook Alex Gladstein van de Human Rights Foundation aangehaald:

“Ik zit in Californië, ik kan je nog steeds elk gewenst bedrag direct naar je telefoon sturen. We hoeven ons geen zorgen te maken dat je een vluchteling bent. Het maakt niet uit dat je geen Pools paspoort of bankrekening hebt. Geen van deze dingen doet ertoe.”

The post Amerikaanse tv-zender stuurt bitcoin via lightning network naar Oekraïner appeared first on BTC Direct | Nieuws.