De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft wederom een aanvraag voor een spot bitcoin ETF afgewezen. Ditmaal gaat het om de CO2-neutrale spot bitcoin ETF van One River. Het Amerikaanse One River is een asset-management fonds met een focus op crypto.

‘Marktmanipulatie’ te groot

Dit is zeker geen kleine jongen in de markt, want het heeft in totaal 2,1 miljard dollar (1,995 miljard euro) in beheer voor klanten. Dat is echter weleens meer geweest, want in 2017 had het zelfs meer dan 3 miljard euro aan assets op de balans staan.

One River was van plan om de Carbon Neutral Bitcoin Trust aan te bieden op de New York Stock Exchange Arca. Dat feestje gaat dus niet door, omdat de SEC het risico op marktmanipulatie en fraude nog te groot acht op de bitcoin spotmarkt. De SEC geeft aan dat ze dezelfde standaarden heeft toegepast als bij eerdere aanvragen. One River stelde volgens het eerder aangehaalde document van de SEC nog een regelverandering voor, maar dat ging er bij het toezichtsorgaan niet in.

‘Afwijzing zegt niets over waarde bitcoin’

In het informatiedocument over de beslissing maakt de SEC ook duidelijk dat de afwijzing van de spot bitcoin ETF niets zegt over de positie van de toezichthouder ten opzichte van de waarde van bitcoin. “Het afwijzen van de voorgestelde regelverandering rust niet op het antwoord op de vraag of bitcoin of blockchain technologie waarde vertegenwoordigen als innovatie of asset”, zo verduidelijkte de SEC in de publicatie.

Met de afwijzing voegt One River zich in een lange rij met andere fondsbeheerders die hebben geprobeerd een Amerikaanse spot bitcoin ETF op de markt te brengen. De eerste die probeerden een spot bitcoin ETF naar de Amerikaanse markt te brengen, waren de Winklevoss broertjes. In 2013 dienden zij bij de SEC het verzoek in om een spot bitcoin ETF op de markten toe te laten. Inmiddels zijn we bijna 10 jaar verder en zijn we wat dit onderwerp betreft weinig tot niets opgeschoten.

De lijst wordt groter

Met het afwijzen van de spot bitcoin ETF van One River komt het in een lijstje terecht met New York Digital Investment Group (NYDIG), SkyBridge, Global X, Fidelity Investments en nog veel meer grote partijen. In de meeste gevallen wees de SEC voor de afwijzing op het vermeende hoge risico op manipulatie en fraude in de markt.

In april werd ook de aanvraag van het duo Ark Investment Management en 21Shares afgewezen. Volgens de SEC voldeed het beleggingsproduct niet aan de minimale vereisten van investeerdersbescherming. Afgelopen maand leek er wat schot in de zaak te komen nadat Grayscale, dat al sinds 2017 probeert een spot bitcoin ETF op de markt te krijgen, een ontmoeting had met de SEC over hun aanvraag. Volgens de afgevaardigden van Grayscale ging het om een vruchtbaar gesprek.

Het doel van Grayscale is om de Grayscale Bitcoin Trust in een spot bitcoin ETF om te toveren. Dit fonds van Grayscale heeft momenteel meer dan 600.000 bitcoin in beheer voor hun klanten. De deadline voor de aanvraag van Grayscale ligt op 6 juli van dit jaar.

The post Amerikaanse SEC wijst CO2-neutrale Bitcoin ETF af appeared first on BTC Direct | Nieuws.