Economen maken zich zorgen over de snel oplopende staatsschuld. Dit is een van de redenen waarom de prijs van goud en bitcoin de laatste tijd flink is gestegen. De Amerikaanse overheid leent steeds meer geld, en die schuld kan in de toekomst lastig af te betalen zijn.

Schuld kan groeien naar 106% BNP

In 2007 had de Amerikaanse overheid nog 5 biljoen dollar schuld. In maart 2023 was dit al opgelopen naar 27 biljoen. Het Congressional Budget Office verwacht dat de schuld in 2028 zelfs 106% van het Bruto Nationaal Product (BNP) zal bedragen.

Beleggers vrezen dat de Amerikaanse dollar hierdoor minder waard wordt. Om zich daartegen te beschermen, kopen ze goud en bitcoin. Goud en bitcoin worden gezien als veilige havens in onzekere tijden.

‘Daarom is er belangstelling voor zowel goud als bitcoin, omdat de inflatie de afgelopen jaren instabiel is geweest,’ zegt Lawrence H. White, hoogleraar economie aan de George Mason University.

Bitcoin en goud als oplossingen

De koersstijging van bitcoin dit jaar komt niet alleen door de Amerikaanse schulden. Er zijn meer redenen waarom bitcoin aantrekkelijk is voor beleggers. Zo zijn er nieuwe beleggingsfondsen gekomen die speciaal in bitcoin handelen. Hierdoor kunnen meer mensen makkelijk in bitcoin investeren.

Opvallend is dat de Amerikaanse obligatiemarkt nog rustig reageert op de stijgende staatsschuld. Beleggers in obligaties lijken er nog vertrouwen in te hebben dat de overheid de leningen kan terugbetalen.

‘Bezorgdheid over de Amerikaanse schuldencyclus, devaluatie van geld – en fiatgeld in het bijzonder – is de drijvende kracht achter het verhaal,’ zegt Brad Bechtel, mondiaal hoofd FX bij Jefferies.

Bullish 2024 tot nog toe

In de grafiek hieronder kijken we naar de prestaties van de dollar, goud en bitcoin sinds 1 januari.

goud bitcoin dollar

De dollar is dit jaar gegroeid, maar als we de analisten moeten geloven, zal hier dus een ommekeer in komen. Als de dollar minder waard wordt, dan betekent dit eigenlijk dat de rest meer waard wordt. Alles wordt namelijk nog steeds uitgedrukt in dollars, en je hebt immers meer dollars nodig om goud of bitcoin te kopen.

The post Amerikaanse schulden zorgen vanzelf voor vraag naar Bitcoin en goud appeared first on BLOX | Nieuws.