Een Amerikaanse recessie lijkt met de dag dichterbij te komen, nadat we de afgelopen weken een bak met slechte data over de arbeidsmarkt kregen. Overigens zal het in de Eurozone niet veel beter gaan, want daar begint de belangrijke Duitse economie te piepen en te kraken. Wat betekent de potentiële komst van een recessie voor de bitcoin koers? Is de ETF-rally nu alweer voorbij?

Wachten op een recessie

Vanaf het begin van 2023 horen we al speculatie over een recessie, die tot op heden is uitgebleven. Zou hij dan nu alsnog (op een moment dat bijna iedereen het al had uitgesloten) alsnog komen? Het zou zomaar kunnen, want het lijkt erop dat de Amerikaanse economie de agressieve renteverhogingen van zijn centrale bank nu echt begint te voelen Het is nog te vroeg om van een recessie te spreken als het over de Amerikaanse arbeidsmarkt gaat, maar de afnemende groei is duidelijk zichtbaar in de bovenstaande grafiek. De grote vraag voor ons als investeerders is natuurlijk wat er met bitcoin gaat gebeuren als er een recessie uitbreekt. In principe heeft bitcoin sinds zijn geboorte in 2009 namelijk nog geen wereldwijde recessie meegemaakt.

Wat betekent een recessie voor bitcoin?

Normaal gesproken is een recessie geen goed teken voor de markt (zie onderstaande grafiek). In beginsel krijgen risico-assets dan een zware tik, omdat mensen hun investeringen moeten verkopen om het hoofd financieel boven water te houden.

Op de korte termijn is een recessie dus slecht nieuws voor bitcoin. Maar op de lange termijn kan het verhaal weleens omgekeerd zijn. Als een recessie begint moeten centrale banken immers agressief de rente verlagen om de economie weer aan de gang te helpen. Dat is het klimaat waarin bitcoin floreert. Lagere rentes betekenen dat er meer geld in omloop komt, waardoor investeerders op zoek moeten naar schaarste. Een recessie kan de absolute schaarste van bitcoin van 21 miljoen eenheden weleens heel aantrekkelijk maken. Tel daarbij op dat er mogelijk een Spot Bitcoin ETF komt in de Verenigde Staten in 2024 en dat we ook nog eens een halving voor de boeg hebben in april. Dat zorgt alles bij elkaar voor een redelijk bullish plaatje voor bitcoin voor komend jaar en mogelijk voor de jaren daarna.

Meer macro-content? Abonneer je hier op mijn gratis nieuwsbrief


The post Amerikaanse recessie nadert, gaat bitcoin nu dalen? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.