De Amerikaanse Minister van Financiën, Janet Yellen, blijft waarschuwen voor het schuldplafond dat nu steeds dichterbij komt voor de Verenigde Staten. In haar nieuwe brief van 22 mei schrijft Yellen dat het faillissement van de Amerikaanse overheid weleens binnen 10 dagen een realiteit kan zijn als de politiek niet snel actie onderneemt.

De rekeningen betalen

In de brief van Yellen stond onder andere het volgende: “Het is hoogst onzeker dat de Schatkist voldoende geld bezit om alle betaalverplichtingen van de overheid te voldoen als het Congres niet voor juni het schuldplafond verhoogt”, aldus een duidelijke Yellen.

Dat zou betekenen dat de Amerikaanse politiek binnen enkele dagen en waarschijnlijk deze week tot een akkoord moet komen. Het probleem zit vooral in de Republikeinen, die het schuldplafond zien als een middel om te onderhandelen.

Zij willen dat de administratie van president Joe Biden beloftes maakt om in de uitgaven te snijden als voorwaarde voor het verhogen van het schuldplafond. Biden is het daar niet mee eens en wil geen voorwaarden aan de verhoging hangen.

Waarschijnlijk komt er binnen enkele dagen wel een akkoord, want geen enkele politicus wil de geschiedenisboeken ingaan als degene die verantwoordelijk is voor het faillissement van de Verenigde Staten van Amerika.

Focus op belasting

De administratie van Joe Biden hoopt vooral winst te behalen uit het schrappen van enkele belastingwetten die het mogelijk maken om veel minder belasting te betalen. Dit zijn onder andere wetten waardoor grote crypto-investeerders een stuk minder belasting hoeven te betalen.

Komt daar verandering in, dan kan het zomaar zijn dat de Amerikaanse overheid een stuk meer geld binnenhaalt. Dat zou betekenen dat de administratie van Biden niet minder hoeft uit te geven om hetzelfde resultaat te bereiken.

Nu is het de vraag of de Republikeinen in het Congres daar ook muziek in zien. Dat moet zich de komende dagen uitwijzen. Hoe langer het duurt, hoe meer schade dat oplevert aan de economie. Zo schrijft ook Yellen in haar brief.

The post Amerikaanse Minister van Financiën waarschuwt voor schuldplafond appeared first on BLOX | Nieuws.