De Federal Reserve organiseert regelmatig enquêtes om inzicht te krijgen in de krediet-omstandigheden in de Verenigde Staten. In feite meet de Amerikaanse centrale bank hiermee in hoeverre het lastiger of eenvoudiger is geworden om kapitaal te lenen in Amerika. Hoe lastiger het is om kapitaal te lenen, hoe meer de economie begint te sputteren.

Op dit moment zijn het vooral de renteverhogingen van de Federal Reserve en natuurlijk de bankencrisis die de krediet-omstandigheden doen verslechteren.

Recessie in aantocht?

In de bovenstaande grafiek zien we dat een verslechtering van de krediet-omstandigheden in het verleden vaak plaatsvond tijdens een recessie. De piek die we momenteel zien is te vergelijken met die van de Kredietcrisis van 2008 en wat dat betreft geen goed voorteken voor de Amerikaanse economie.

Verslechterende krediet-omstandigheden betekenen in feite dat de toegang tot kapitaal lastiger is. Daar komt nog bij dat banken rapporteren dat er vanuit bedrijven van alle soorten en maten op dit moment minder vraag naar kapitaal is. Het is dus niet alleen een verhaal van verslechterende krediet-omstandigheden, maar ook een daling van de vraag naar krediet.

De bovenstaande grafiek toont hoe de vraag naar krediet is afgenomen gedurende het eerste kwartaal van 2023. Al is dit natuurlijk ook een beetje een kip-en-ei verhaal. De rentes zijn zo gigantisch gestegen de afgelopen maanden, dat het voor bedrijven en particulieren een stuk minder interessant is om te lenen.

Op basis van de resultaten uit het verleden lijken deze indicatoren richting een recessie te wijzen. Het enige wat nog totaal niet aansluit bij alle recessie-voorspellingen is de Amerikaanse arbeidsmarkt. Die is met een werkloosheid van 3,4 procent nog altijd ijzersterk.

Niet zo erg als gedacht

Ondanks dat de cijfers niet fantastisch zijn, hadden de analisten bij JPMorgan verwacht dat het allemaal nog veel minder zou zijn. “Het is geen complete omslag. De verstrenging van de krediet-omstandigheden is niet zo heftig als je zou verwachten op basis van de banken-stress. Het is met name de daling van de vraag naar krediet die een grimmig beeld schetst voor de toekomst”, aldus Michael Feroli, de hoofdeconoom van JPMorgan.

“Banken noemen vaak de verwachting van een daling in de kredietkwaliteit van hun leenportfolio als reden voor de strengere krediet-omstandigheden, maar ook de daling van de waarde van onderpand, een daling van de risico-tolerantie en de zorgen over de gezondheid van banken”. Zo is te lezen in het document van de Federal Reserve.

Ook de banken lijken dus te proberen om zoveel mogelijk kapitaal binnenboord te houden in afwachting van wat mogelijk een lastige periode zal worden voor de wereldeconomie.

“De strengere krediet-omstandigheden drukken waarschijnlijk op de economische activiteit, de arbeidsmarkt en de inflatie. Al blijft het totale effect hiervan nog onzeker en lastig te voorspellen”, aldus Federal Reserve voorzitter Jerome Powell. Dit zei hij tijdens de persconferentie over het rentebesluit van zijn centrale bank van afgelopen woensdag.

The post Amerikaanse kapitaalmarkt loopt langzaam vast, recessie in aantocht? appeared first on BLOX | Nieuws.