De Amerikaanse inflatie bereikte afgelopen maand met 9,1 procent op jaarbasis het hoogste niveau in 40 jaar tijd. Tot dusverre heeft de Federal Reserve hun balans in 2022 met nog eens 1,5 procent laten groeien. Een groei die volgt op een toename van 19 procent in 2021 en 77 procent in 2020. In hoeverre speelt de Federal Reserve een rol in het ontstaan van deze recordinflatie?

Geen vragen? Dat scheelt

Interessant is dat niemand de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, hiernaar vraagt tijdens de persconferenties. Tijdens de afgelopen FOMC-bijeenkomst, waar de nieuwe rente wordt bekendgemaakt, zijn er welgeteld nul vragen over dit onderwerp gesteld. Dat is best bijzonder als je bedenkt dat de balans van de Federal Reserve vanaf 2002 is toegenomen van 732 miljard dollar naar 8.890 miljard dollar.

In een periode van 20 jaar is de balans van de Federal Reserve met meer dan 1.100 procent gegroeid. Investeringslegende Charlie Bilello vraagt zich al maanden af waarom deze “olifant in de kamer” niet wordt aangesneden door journalisten. Iedereen focust zich op de hoogte van de renteverhogingen en de argumentatie daarvoor. Dat de Federal Reserve zelf mogelijk een onderdeel van de aanleiding voor de hoge inflatie is, blijft onbesproken.

De olifant in de kamer

Als het over de inflatie gaat, dan roepen politici en centrale bankiers dat de pandemie voor problemen in de productieketens zorgt en dat de oorlog de oorzaak is voor de hoge energieprijzen. Het gaat nooit over de rente die op of onder het nulpunt hangt en de enorme opkoopprogramma’s die centrale banken over de hele wereld draaien.

Ook de overheidsschulden blijven onbesproken. “We moeten gewoon doen alsof dat nooit gebeurd is en we ineens wakker zijn geworden in een klimaat van torenhoge inflatie dat niets met monetair- of fiscaal beleid te maken heeft. Als klap op de vuurpijl moeten we ze ook nog complimenteren met hun reactie om de rente te verhogen, waarmee ze ons redden van de situatie die ze zelf gecreëerd hebben”, aldus Bilello.

Explosie van de geldhoeveelheid

De afgelopen 3 jaar is de M2 geldhoeveelheid van Amerikaanse dollars met meer dan 50 procent toegenomen. “Daar is geen enkele vraag over gesteld in FOMC-persconferenties. Daar is sprake van ongelooflijke incompetentie van de hoogst aangeschreven financiële journalisten uit de industrie of vragen zijn niet toegestaan. Welke van de twee is het?” Zo gaat Bilello verder in zijn draadje op Twitter.

Ergens is het logisch dat de Federal Reserve niet openlijk kan toegeven dat ze onderdeel van het probleem zijn. Dat doet meteen denken aan een beroemde quote van Henry Ford: “It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.”

Ford geloofde dat er de volgende dag nog een revolutie zou ontstaan als het volk erachter zou komen hoe het geldsysteem werkt. Henry Ford leefde van 1863 tot 1947, maar waarschijnlijk zou hij er vandaag de dag precies hetzelfde over denken. Ergens is het interessant om te denken dat bitcoin die revolutie is. Steeds meer mensen gaan immers sparen in bitcoin om aan de inflatie te ontsnappen.

The post Amerikaanse inflatie bereikt kookpunt, maar waarom wijst niemand naar de Federal Reserve? appeared first on BTC Direct | Nieuws.