Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag ingestemd met een geschil in een zaak van Coinbase. Het ging om een onenigheid dat de cryptobeurs met klanten had omtrent specifieke reclame. Het wordt nu buiten de rechtbank opgelost.

Bedrijven geven er over het algemeen de voorkeur aan een arbitrageproces. Het is goedkoper en sneller dan een procedure bij de rechtbank. Het brengt een grotere risico met zich mee en ook een kans op hoge schadevergoedingen.

Arbitrage is particuliere rechtspraak, rechtspraak buiten de gewone rechter om. Bij overeenkomst kunnen partijen bestaande en/of toekomstige geschillen aan arbitrage onderwerpen.

Waar gaat het om?

Gebruikers van de cryptobeurs beweerden dat ze in 2021 slachtoffer zijn geworden van valse advertenties. Het ging om een zogenoemde sweepstake, een soort prijzenpot waar je aan mee doet als je je ergens voor aanmeldt.

Bij het aanmaken van hun Coinbase-accounts stemden gebruikers ermee in om eventuele geschillen met Coinbase via arbitrage op te lossen. Maar een daaropvolgende bepaling die specifiek betrekking had op de “sweepstakes”, zei dat geschillen voor de rechtbank in Californië moesten worden behandeld.

Klanten beschuldigen het bedrijf van het overtreden van de reclamewet van Californië. Ze werden naar eigen zeggen misleidt om mee te doen aan een sweepstake waarbij je Dogecoin kon winnen. Ze spanden een class action-rechtszaak aan bij de federale rechtbank.

De rechters hebben het beroep van Coinbase overgenomen.


The post Amerikaanse Hooggerechtshof neemt het arbitragegeschil van Coinbase in behandeling appeared first on Bitcoinmagazine.nl.