Goldman Sachs biedt volgens de Amerikaanse nieuwswebsite Bloomberg een lening aan, ondersteund door bitcoin. Het moet nog blijken of dit eenmalig is, of dat dit een gewoonte wordt.

Zonder bitcoin te verkopen, toch dollars krijgen

De geldlening werd aangeboden met bitcoin als onderpand, vertelde een woordvoerder van de bank aan Bloomberg. Dankzij de beveiligde leenfaciliteit kon een lener bitcoin (BTC) gebruiken als onderpand voor een geldlening. Onder deze regeling kan een bitcoinhouder fiatgeld verkrijgen, in dit geval Amerikaanse dollars in ruil voor het plaatsen van hun BTC als onderpand aan de bank.

Dit kun je vergelijken met een lening voor een woning, waarbij de woning zelf als onderpand wordt gebruikt voor als je je lening niet terugbetaalt.

Weinig details bekend

Volgens het artikel van Bloomberg was Goldman geïnteresseerd in de deal vanwege de structuur en het 24-uurs risicobeheer. Het is niet bekend wat de hoogte van de lening is, of hoeveel bitcoin hiervoor gereserveerd zijn. Dit betekent overigens wel dat als de prijs van bitcoin daalt, de lener mogelijk zijn onderpand moet verhogen. Als ze er niet in slagen om de nodige zekerheden te stellen, riskeren ze liquidatie.

Crypto kan niet meer genegeerd worden

Wall Street en de bijbehorende financiële instellingen kunnen niet meer om crypto heen. De populariteit en de prijsstijgingen van de afgelopen jaren maken van bitcoin (en altcoins) een gewild investeringsproduct.

Zo biedt Goldman Sachs sinds maart voor het eerst vrij verhandelbare Bitcoin-opties aan. Daarnaast hebben ze een speciaal team gericht op de cryptomarkt, dit team moet concurreren met de business development teams van bedrijven die meer gespecialiseerd zijn in crypto. Denk aan de innovaties van Blockfi, Binance of BTC Direct, maar dan op Wall Street-niveau.

Naarmate de vraag stijgt, zou de vroegere weerstand tegen crypto vervangen moeten worden door een Wall Street dat crypto omarmt, althans, als ze concurrerend willen blijven. Dit is een constant gevecht met regelgevers zoals de SEC. Goldman’s Chief Executive Officer, David Solomon, zei dat de bank deze maand het signaal van toezichthouders volgde en noemde hun richtlijnen “zeer restrictief en zeer, zeer beperkend.”

Andere voorbeelden zijn BlackRock die deelneemt aan een financieringsronde van 400 miljoen dollar voor Circle, uitgever van stablecoin USDC. Daarnaast schreven we gisteren dat BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, een nieuwe ETF lanceert onder de naam iShares exchange-traded fund met een focus op blockchain technologie, cryptocurrency en techbedrijven.

Leningen en hypotheken met crypto zijn de toekomst

Andere crypto-gerelateerde producten en diensten die al door Wall Street worden aangeboden, omvatten vermogensbeheer, handel en investeringsbankieren. Lenen aan bedrijven die virtuele valuta als onderpand verstrekken, is de volgende stap, aldus Damien Vanderwilt, co-president van Galaxy Digital Holdings.

De Amerikaanse start-up Milo biedt al hypotheken aan met bitcoin als onderpand. Met deze hypotheek kan iedereen over de hele wereld met bitcoin als onderpand onroerend goed kopen in de VS. De meeste investeerders verkopen juist hun crypto om vastgoed te kopen, maar dat is volgens Milo niet meer nodig.

‘In plaats van je cryptovaluta te verkopen voor een aanbetaling om in aanmerking te komen voor een hypotheek, kun je met een cryptohypotheek je crypto gebruiken om in onroerend goed te investeren.’

The post Amerikaanse grootbank Goldman Sachs biedt lening aan met bitcoin als onderpand appeared first on BTC Direct | Nieuws.