De Amerikaanse Federal Reserve, door velen bestempeld als de belangrijkste centrale bank ter wereld, is van plan om zijn balans stevig in te krimpen. Momenteel heeft het voor 9 biljoen dollar (8,55 biljoen euro) aan assets.

Extra druk op de economie

Dat getal wil de fed vóór het einde van 2023 terugschroeven naar 1,4 biljoen dollar (1,33 biljoen euro). Met die doelstelling moet de balans van de centrale bank van de Verenigde Staten de komende anderhalf jaar dus met meer dan 84 procent afslanken. Dat lijkt een schier onmogelijke exercitie. Het verhogen van de rente en het aandraaien van de monetaire duimschroeven betekent namelijk extra druk op de economie. Dat is volgens de Federal Reserve echter nodig om de opruiende inflatie te bevechten.

Maar wat betekent dat strenge monetaire beleid voor de cryptomarkt? Bitcoin heeft immers nog nooit in zijn geschiedenis een bullmarkt gehad terwijl de Federal Reserve de geldkraan dichtdraaide. Het heeft er alle schijn van dat de markt een moeilijke tijd tegemoet gaat, maar er zijn ook analisten die denken dat het wel mee zal vallen.

“Strenge Federal Reserve al ingeprijst”

We beginnen met het optimisme, dat helaas voor de bitcoin en crypto bulls in de minderheid is als het over dit onderwerp gaat. Volgens Nigel Green van deVere Group, een financieel adviesbureau, zal de markt minimaal reageren op de strengere Federal Reserve omdat dit beleid “al ingeprijst” is. Tegenover Cointelegraph geeft Green verder aan dat de markt in eerste instantie wel even een schuiver kan maken vanwege de snelheid waarmee de Federal Reserve alle plannen doorvoert.

“Daarna verwachten we echter een bounce, wat betekent dat investeerders hun portfolio hierop moeten instellen om daarvan te profiteren”, aldus Green in gesprek met Cointelegraph. Pav Hundal, manager van de Australische cryptobeurs Swyftx, gelooft dat vooral bitcoin kan profiteren ten opzichte van altcoins. Voornamelijk omdat veel mensen bitcoin als een veilige haven zien in de cryptowereld.

CryptoWhale verwacht mega crash

Twitteranalist CryptoWhale is minder positief over de vooruitzichten van de cryptomarkt op de korte termijn. “Bitcoin heeft nog nooit in zijn geschiedenis een bullmarkt doorgemaakt terwijl de Federal Reserve op de handrem trapte. Slimme whales hebben de afgelopen maanden hun bitcoin gedumpt op het domme retail-publiek. De mega crash is onvermijdelijk!”, aldus CryptoWhale via Twitter.

De Federal Reserve is van plan om de komende drie maanden de balans met 47,5 miljard dollar (45,125 miljard euro) per maand te verkleinen. In september staat daarna een verlaging van 95 miljard dollar (90,25 miljard euro) op het programma. Uiteindelijk moeten die verlagingen de opmaat worden om de balans voor het einde van 2023 met in totaal 7,6 biljoen dollar (7,22 biljoen euro) te verkleinen.

Crypto Wendy is van mening dat het de taak is van de Securities and Exchange Commission (SEC) om investeerders ook in deze te beschermen. Volgens haar hebben te weinig mensen kennis van de praktijken en het beleid van de Federal Reserve om te begrijpen wat er gaande is. Wanner het op bitcoin aankomt, hamert de SEC altijd op de bescherming van investeerders, en voert dat vaak aan als reden om een spot bitcoin ETF af te wijzen. Nu is het volgens Crypto Wendy de beurt aan de SEC om investeerders te beschermen tegen hun eigen leiders.

The post Amerikaanse Fed zet geldprinter in zijn achteruit: wat betekent dit voor crypto? appeared first on BTC Direct | Nieuws.