Cryptobedrijven hebben vorig jaar 21,55 miljoen dollar uitgegeven om te lobbyen in de politieke hoofdstad van de Verenigde Staten. Hiermee proberen ze informatie in te winnen en politici een bepaalde kant op te laten leunen.

Het Amerikaanse Coinbase heeft het meeste uitgegeven aan lobby-activiteiten in Washington DC.

Meer dan dubbele van 2021

In 2022 heeft de crypto-industrie meer dan het dubbele uitgegeven om wetgeving en wetgevers te beïnvloeden. Volgens OpenSecrets gaven bedrijven uit onze sector in 2021 8,29 miljoen dollar uit. Ze keken hierbij naar meer dan 50 bedrijven. OpenSecrets is een onderzoeksgroep die geld in de Amerikaanse politiek volgt.

MarketWatch schreef hierover en hun artikel onthulde dat Coinbase het meest aan lobbyen besteedde, met ongeveer 3,4 miljoen dollar in 2022. Blockchain Association, Crypto.com, Binance Holdings en Ripple staan op de volgende plaatsen wat betreft hun lobby-uitgaven, variërend tussen de 1 miljoen en 2 miljoen dollar.

OpenSecrets heeft campagnebijdragen, verkiezingsfinanciering of politieke donaties niet meegeteld als lobby-uitgaven, zelfs niet als donoren ervoor zorgen dat ze relaties opbouwen met beleidsmakers.

Big Tech spant de kroon

De recorduitgaven voor lobbyen kwamen in een jaar waarin de industrie een reeks spraakmakende mislukkingen zag die begonnen met de implosie van Terra’s algoritmische stablecoin en eindigden met de ineenstorting van crypto-exchange FTX.

Ook al lijken de bedragen enorm, een paar miljoen hier en daar heeft eigenlijk maar weinig invloed. De crypto-industrie blijft qua uitgaven ver achter op de lobby’s van andere groepen en bedrijven. Vooral als je het vergelijkt met grote technologie- en e-commercebedrijven.

Zo betaalden Amazon en zijn dochterondernemingen vorig jaar 21,38 miljoen dollar, volgens een analyse van OpenSecrets. Evenzo heeft Alphabet vorig jaar meer dan 13 miljoen dollar uitgegeven aan lobbyen.

Bankman-Fried gaf tientallen miljoenen

Vorig jaar gaf Sam Bankman-Fried, de in ongenade gevallen oprichter van FTX, bijna 40 miljoen dollar uit aan politieke actiecomités en campagnes, waarvan het grootste deel naar de Democratische partij en haar kandidaten ging. Hij was een van de grootste donoren achter de succesvolle presidentiële campagne van Joe Biden in 2020.

In december beweerde Elon Musk dat SBF maar liefst 1 miljard dollar aan de Democraten had geschonken. Dit was niets meer dan speculatie, maar deze werden wel gevoed door SBF zelf. Hij zei namelijk dat een groot deel van zijn politieke donaties niet openbaar gemaakt zijn.

Zo heeft hij zijn donaties aan de Republikeinen niet bekend gemaakt, omdat hij bang was afgebrand te worden door de media.

Inmiddels hebben de ontvangers van zijn donaties een brief gekregen met het verzoek om het geld weer terug te geven.

Ook in Nederland

Geld uitgeven om voor een bepaalde zaak te vechten lijkt iets heel Amerikaans, maar gebeurt hier in Nederland ook gewoon. We zullen je de bedragen besparen, maar in de laatste maanden is er nieuws geweest over de lobby van Shell, Unilever, van de boeren, voor het klimaat, leraren, OV enzovoort.

De Europese Unie nodigt lobbyisten in zekere zin zelfs uit om hun mening te geven over nieuwe wetten. Zo mocht iedereen, ook cryptobedrijven, feedback geven over bepaalde richtlijnen zoals MICA.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post Amerikaanse crypto-industrie gaf 22 miljoen dollar uit aan lobbyisten appeared first on BLOX | Nieuws.