Centrale banken over de hele wereld zijn op dit moment bezig met het onderzoeken of zelfs met de ontwikkeling van hun eigen central bank digital currency (CBDC). Ook in de Verenigde Staten lopen de onderzoeken naar de mogelijkheden van een digitale dollar. Als het aan Congreslid Tom Emmer ligt, dan komt er snel een einde aan de poging van de centrale bank om een digitale dollar te produceren.

Focus op privacy

Emmer introduceerde op 21 februari een wetsvoorstel met de naam CBDC Anti-Surveillance State Act, waarmee hij de financiële privacy van Amerikanen wil beschermen. Op Twitter noemt hij de machthebbers die momenteel bezig zijn met de digitale dollar “ongekozen bureaucraten.” Volgens Emmer is het belangrijk dat een digitale dollar de Amerikaanse normen en waarden in ogenschouw neemt.

“Iedere digitale versie van de dollar moet onze Amerikaanse waarden van privacy, individuele soevereiniteit en vrije markten hooghouden. Alles wat daar niet aan voldoet, opent de deuren voor de ontwikkeling van een gevaarlijke surveillance-tool”, aldus de politicus.

Als het wetsvoorstel van Emmer de eindstreep haalt, dan is de Federal Reserve daarna verplicht om transparant te zijn over het CBDC-project. Mocht het bijvoorbeeld besluiten om pilots te draaien, dan moet het daar ieder kwartaal verslag over uitbrengen aan het Amerikaanse Congress.

Leider in de techwereld

Een belangrijk doel van het wetsvoorstel is volgens Emmer ook om de dominante positie van Amerika in de techwereld veilig te stellen. “Ondanks alles blijft Amerika een leider in de techwereld. Niet omdat we innovaties forceren […], maar omdat we technologieën de mogelijkheid geven om op te bloeien”, aldus Emmer.

Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell ziet de komst van een digitale dollar wel zitten. Volgens Powell zou dat de dominantie van de Amerikaanse dollar op het financiële wereldtoneel veiligstellen. Op welke manier Powell dat precies voor zich ziet is momenteel niet duidelijk.

Een digitale dollar zou de Amerikaanse centrale bank in ieder geval meer mogelijkheden geven om de economie te controleren. Uiteindelijk moet echter nog maar blijken of dat voor de gewenste resultaten zorgt. Meer controle en meer mogelijkheden betekent immers niet per definitie dat de centrale bank daarmee ook de juiste beslissingen neemt.

Bedreiging voor Bitcoin?

De grote vraag is natuurlijk of een introductie van de digitale dollar een bedreiging voor Bitcoin vormt. Wat Bitcoin vooral interessant maakt ten opzichte van fiatvaluta als de Amerikaanse dollar is de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden. De schaarste van Bitcoin heeft de potentie om mensen te beschermen tegen de geldontwaarding binnen het traditionele financiële systeem, op dezelfde manier als goud dat al duizenden jaren doet.

Het is onwaarschijnlijk dat een digitale dollar betekent dat de Amerikaanse centrale bank ook het aantal dollars op de markt wil beperken. De introductie van een digitale dollar betekent niet dat het ineens op schaarste zal concurreren met Bitcoin.

De enige bedreiging die een digitale dollar mogelijk vormt, is dat de Federal Reserve het moeilijker kan maken om Bitcoin te kopen. Bijvoorbeeld door restricties in te stellen, die het mogelijk maken om slechts een beperkte hoeveelheid dollars per week, maand of jaar in financiële assets als Bitcoin te investeren. Zo kan het de Amerikaanse bevolking in feite dwingen om meer dollars vast te houden.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe content specialist crypto met een vlotte pen en kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post Amerikaanse Congreslid introduceert wetsvoorstel om digitale dollar te blokkeren appeared first on BLOX | Nieuws.