Na het omvallen van FTX in november verkeert nu ook Binance in grote problemen. Bronnen van Reuters melden namelijk dat het Amerikaanse ministerie van justitie een strafrechtelijke procedure tegen Binance en onder andere zijn CEO Changpeng Zhao overweegt. Het ministerie, dat de beurs sinds 2018 volgt, denkt voldoende bewijs te hebben om een procedure te starten.

Nog geen besluit genomen

Overigens is er nog geen besluit genomen door het Amerikaanse ministerie van justitie. Als we de bronnen van Reuters mogen geloven, dan overweegt het ministerie mogelijkheid om nog meer bewijs te verzamelen. Verschillende federale aanklagers van de Verenigde Staten zijn echter van mening dat er voldoende bewijs is om nu al agressief op te treden tegen het beursplatform.

Het zou gaan om bewijs dat niet alleen het beursplatform in de problemen brengt, maar ook zijn CEO Changpeng Zhao. Anderen binnen het ministerie zijn van mening dat het beter is om nog even te wachten en in de tussentijd meer bewijs te verzamelen.

Changpeng Zhao laat via Twitter weten zich niets aan te trekken van de geruchten. “Negeer de negatieve nieuwsstroom. Blijf bouwen!” Zo schrijft hij op Twitter. Het blijft in dit soort situaties lastig om te bepalen wat waarheid is. Sam Bankman-Fried gaf in aanloop naar het omvallen van FTX immers ook aan dat alles in orde was bij zijn beursplatform.

Gebruikers in paniek

De geruchten rondom Binance lijken de beurs in ieder geval te raken. Gebruikers nemen momenteel grote hoeveelheden crypto op bij het beursplatform van Changpeng Zhao. De afgelopen 24 uur alleen al stroomde er onder de streep voor meer dan 900 miljoen dollar aan crypto uit het platform.

Gebruikers namen onder andere 30.000 Bitcoin op bij het handelshuis van CZ. Die zijn tegen de huidige koersen al goed voor een waarde van ruim 500 miljoen dollar. Het lijkt erop dat de komende dagen zullen bewijzen of Binance inderdaad voldoende crypto in huis heeft om alle tegoeden van zijn klanten af te dekken.

Eerder verscheen er een zogenaamd audit-rapport van de reserves van Binance. Het Zuid-Afrikaanse Mazars Veritas, een grote speler binnen de financiële industrie, zou de boeken van Binance gecontroleerd hebben. Hieruit bleek dat Binance in ieder geval voldoende Bitcoin zou hebben om de tegoeden van klanten af te dekken.

In de dagen daarna verscheen er echter kritiek op de manier waarop deze controle is uitgevoerd. Wat bleek is dat Mazars Veritas niet echt de boeken en databases van de beurs was ingedoken, maar dat Binance ze simpelweg van wat data heeft voorzien. Op basis van die data heeft Mazars Veritas wat uitspraken gedaan, maar echt geruststellend is het allemaal niet.

Kan Binance omvallen?

In principe kan iedere grote beurs omvallen als ze hun boekhouding niet op orde hebben. Je zou verwachten dat een beurs als Binance het niet nodig heeft om met de tegoeden van gebruikers te sjoemelen. De gigantische handelsvolumes die het beursplatform draait zouden op zichzelf al voldoende moeten zijn om een ruime winst binnen te halen.

Hebzucht en overmoed kunnen er echter voor zorgen dat Changpeng Zhao toch risico’s heeft genomen die hij niet had moeten nemen. Voor de industrie is het te hopen dat de boel solide is bij Binance, want het is nog maar de vraag in hoeverre deze een nieuwe grote klap kan opvangen.

Het omvallen van FTX betekende al een grote deuk in het vertrouwen in de industrie. Als daarna ook nog eens de grootste beurs van de industrie omvalt, dan is het drama natuurlijk compleet. We zullen de komende dagen meer te weten komen.

The post Amerikaanse autoriteiten overwegen strafrechtelijke vervolging Binance en Changpeng Zhao appeared first on BLOX | Nieuws.