Gisteren publiceerden verschillende Amerikaanse overheidsinstanties een bak positieve data over de economie. Bijvoorbeeld over de arbeidsmarkt, waar bleek dat het aantal werkloosheidsclaims de afgelopen week een stuk lager uitviel dan verwacht (229.000 om 245.000 stuks). Verder is de groei van het bruto binnenlands product (BBP) in het eerste kwartaal van 2023 een stuk hoger uitgevallen dan verwacht.

Geen recessie meer?

Veel analisten verwachten ergens in de loop van 2023 een recessie als gevolg van de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. Een hogere rente betekent simpelweg dat het duurder is voor bedrijven om te lenen en dat kan de winsten onder druk zetten.

De afgelopen tien jaar is de rente kunstmatig rond het nulpunt gehouden en die periode van extreem lage rentes is inmiddels voorbij. Tot echte zwakte binnen de Amerikaanse arbeidsmarkt heeft dat nog niet geleid, want meerdere datapunten blijven kracht uitstralen.

Niet alleen de arbeidsmarkt doet het goed, mar ook de verkopen in de detailhandel, de industriële productie en de bedrijfsactiviteit ondersteunen de constatering dat de economie een goede periode doormaakte in het eerste kwartaal van 2023.

De kans lijkt nog steeds groot dat we richting een recessie gaan, maar het is verbazingwekkend hoe sterk de Amerikaanse economie zich weet te houden onder de druk van de hogere rentes.

Snelste rentecampagne sinds de jaren 80

De huidige campagne van renteverhogingen van de Federal Reserve betreft de snelste sinds de jaren 80 van de vorige eeuw. Destijds moest de Amerikaanse centrale bank ook in gevecht met een gigantisch hoge inflatie. Op basis daarvan en het feit dat de rente 10 jaar lang rond het nulpunt stond, hadden veel economen al problemen verwacht.

Voorlopig lijkt het erop dat de rentecampagne van de Federal Reserve voorbij is. Op 14 juni staat de volgende rentevergadering op het programma, maar de markt verwacht voor die vergadering een rentepauze, wat betekent dat de rente op het huidige niveau van 5,00 – 5,25 procent blijft.

Alles bij elkaar heerst er op dit moment een behoorlijke mate van onzekerheid in de markt, wat het niet vreemd maakt dat de Bitcoin koers vooral zijwaarts handelt. Het lijkt erop dat de bulls en de bears wachten op meer duidelijkheid en op dit moment nog geen definitieve beslissing kunnen nemen.

The post Amerikaanse arbeidsmarkt sterk, maar dalende winsten zijn zorgpunt appeared first on BLOX | Nieuws.