De Amerikaanse autoriteiten klagen een Duitse zakenman aan voor het opzetten van een crypto-piramidespel, waarmee hij 150 miljoen dollar bij elkaar gefraudeerd zou hebben. Het gaat om de Duitser Horst Jicha, die nu wordt aangeklaagd voor een combinatie van effectenfraude, kabelfraude, witwassen en het runnen van een crypto-zwendel van meerdere miljoenen dollars.

Het platform van de Duitser, USI Tech, zou het investeren in crypto makkelijker en toegankelijker maken. In werkelijkheid gingen ze er dus met het geld van de klanten vandoor.

De klassieke multi-level marketing scam

In plaats van investeringen in de cryptomarkt te doen, voerde het bedrijf een zogenaamd multi-level marketingplan uit. Dat zijn plannen die worden ontworpen om investeerders aan te moedigen andere investeerders te werven en hen producten te laten kopen die werden gepromoot als cryptocurrency’s.

“In 2017 bracht Horst Jicha het bedrijf naar de Verenigde Staten en zette hij het agressief op de markt bij Amerikaanse particulieren via sociale media en persoonlijke presentaties waarin hij sprak over gegarandeerde hoge rendementen en deed hij valse beweringen over de legaliteit van het platform”, zo schrijven de aanklagers.

Veel van het vermiste kapitaal, volgens de schattingen ongeveer 150 miljoen dollar aan Ethereum en Bitcoin, zijn op de dag van zijn arrestatie naar door Horst Jicha gecontroleerde adressen gestuurd.

Vervolgens ontvluchtte Jicha de Verenigde Staten nadat hij de operaties van USI Tech staakte, maar werd hij bijna vijf jaar later alsnog opgepakt in december 2023; terwijl hij probeerde om vakantie te vieren in het Amerikaanse Miami.

Wees op je hoede

De moraal van het verhaal in dit geval is dat investeerders voorzichtig moeten zijn. Wees je bewust van de gevaren die de digitale wereld met zich meebrengt en begrijp dat je de meeste mensen op het internet niet kunt vertrouwen.

Kies voor handelsplatforms die voldoen aan de wet- en regelgeving en investeer alleen in projecten zich aan die regels houden.

Als het lijkt alsof een investering te mooi om waar te zijn is, dan is dat waarschijnlijk ook het geval en moet je heel hard wegrennen. De fraudezaak van Horst Jicha is daar weer een mooi voorbeeld van. Als je veilig in Bitcoin wil investeren, kies dan een platform dat voldoet aan alle wet- en regelgeving.

The post Amerika klaagt Duitser aan voor crypto-scam van $150 miljoen appeared first on BLOX | Nieuws.