De Amerikaanse overheid is volgens voormalig minister van Financiën Larry Summers van de Verenigde Staten van plan om zijn burgers van een “aanzienlijke” belastingverhogingen te voorzien. Dat is volgens Summers nodig om een poging te wagen om het begrotingstekort van 1,4 biljoen dollar (1.400 miljard dollar) enigszins te dichten.

Lastig verhaal

Summers stelt in zijn verhaal tegenover Bloomberg dat de overheidsschuld van Amerika zo gigantisch groot is, dat het verlagen van de uitgaven niet voldoende is. Ook het verhogen van de belastingen is volgens hem een noodzaak om dit probleem op te kunnen lossen. Dan nog is het de vraag of het mogelijk is om dit voor elkaar te krijgen.

Snijden in de begroting en de belasting verhogen betekent dat de kwaliteit van leven van de gemiddelde Amerikaan er flink op achteruitgaat. Helaas is dat de realiteit voor het land dat decennialang op de pof leefde.

Nu bereikt de staatsschuld langzaam maar zeker een kookpunt. De afgelopen jaren had de Amerikaanse overheid nog het geluk dat de rente praktisch nul was. Nu hebben we echter te maken met een rente van rond de 5 procent voor nieuwe staatsleningen.

Het duurt even voordat de Amerikaanse overheid daar de volledige pijn van zal voelen, maar langzaam maar zeker gaat een steeds groter deel van de staatsschuld over op deze hogere rente. Hoe langer dat duurt, hoe meer de Amerikaanse overheid in de problemen komt.

Vreemd genoeg is Summers op dit moment nog wel van mening dat de Federal Reserve de rente flink moet ophogen. Dat zou de situatie op de lange termijn juist lastiger maken voor de Amerikaanse overheid om het schuldprobleem op te lossen. Aan de andere kant is dat wellicht nodig om de inflatie definitief de kop in te drukken.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Dit is de voornaamste reden dat de schaarste van Bitcoin zo belangrijk is. De Amerikaanse overheid zit in een schuldpositie waar het ogenschijnlijk niet meer uit kan komen. Er zijn steeds meer schulden nodig om de bestaande schuldenberg te onderhouden. Door de jaren heen zien we ook dat de staatsschuld in een steeds hoger tempo oploopt.

Dat zorgt voor de uitholling van de koopkracht van de Amerikaanse dollar en dat dwingt investeerders natuurlijk weer om een zoektocht naar alternatieven te starten. Wat dat betreft is de absolute schaarste van Bitcoin een interessant alternatief.

Het maximum van 21 miljoen eenheden zorgt er in combinatie met de decentrale aard van het netwerk voor dat investeerders met een relatief veilig gevoel hun vermogen in Bitcoin kunnen parkeren. Steeds meer mensen zien Bitcoin door de jaren heen als een serieus alternatief voor het sparen in fiatgeld.

The post ‘Amerika gaat belastingen fors verhogen om begrotingstekort van $1,4 biljoen te verkleinen’ appeared first on BLOX | Nieuws.