Elke vier jaar ondergaat de crypto markt een belangrijke verandering die bekend staat als de “halving”. Dit is een periode waarin de beloningen voor het minen van bitcoin worden gehalveerd. Deze gebeurtenis heeft een grote impact op de hoeveelheid nieuwe bitcoins die in omloop komen, wat de schaarste en vaak de prijs van bitcoin verhoogt. Vandaag heeft de vierde bitcoin halving plaatsgevonden, maar wat gaat het effect zijn op de prijs van bitcoin?

Wat betekent de halving voor bitcoin?

De halving in 2024 trekt veel aandacht van leiders in de industrie, die belangrijke inzichten delen over de impact ervan op handelsstrategieën en het bredere investeringslandschap.

John Patrick Mullin, CEO van MANTRA, een blockchain voor echte activa, besprak in een interview de directe gevolgen van de halving. Hij voorspelt dat de plotselinge vermindering van blokbeloningen zal leiden tot meer marktvolatiliteit.

“Korte-termijn handelaren moeten zich voorbereiden op deze volatiliteit na een halving,” zegt Mullin. “De verminderde beloningen kunnen leiden tot directe marktreacties, die handelaren kunnen gebruiken om snel winst te maken of verliezen te beperken.”

Mullin benadrukt ook het belang van het in de gaten houden van de hash rate en de activiteit van miners, omdat een daling hierin kan wijzen op een capitulatie van miners, wat mogelijk leidt tot een tijdelijke daling van de koers van bitcoin.

Langetermijnstrategieën na de bitcoin halving

Nash Lee, medeoprichter van de gedecentraliseerde exchange MerlinSwap, heeft een andere kijk voor langetermijninvesteerders. Ondanks de korte-termijnschommelingen, zouden de aanzienlijke prijsstijgingen die historisch volgen op halving-events, belangrijk moeten zijn in hun overwegingen.

“De afname in de aanvoer van bitcoin kan van nature leiden tot prijsstijgingen, wat een strategische kans biedt voor langetermijninvesteerders om hun bitcoin bezit te vergroten, vooral in vergelijking met andere altcoins die wellicht volatieler zijn,” legt Lee uit.

Terugkijken op eerdere halvings

Als we terugkijken op vorige halving-events, krijgen we een breder perspectief op mogelijke uitkomsten. Bij de eerste bitcoin halving in 2012 steeg de prijs van $12 naar $1,242—aanzienlijk met 9,937%. De halving van 2016 liet een soortgelijke positieve trend zien, waarbij de prijs steeg van $664 naar $19,804. De meest recente halving in 2020 zag de prijs beginnen bij $8,571, met een piek die uiteindelijk $68,997 bereikte.


The post Alles over de impact van de bitcoin halving in 2024 appeared first on Bitcoinmagazine.nl.