Het proces van Sam Bankman-Fried (SBF), medeoprichter van FTX, is officieel begonnen. Zowel aanklagers als verdedigers hebben hun openingsverklaringen inmiddels afgelegd. 

Tijdens zijn betoog beweerde de advocaat van SBF, Mark Cohen, dat de voormalige uitwisselingsmagnaat ‘niemand heeft bedrogen’. Hij wees in plaats daarvan met de vinger naar Binance CEO Changpeng Zhao (CZ) voor het veroorzaken van een ‘bankrun bij FTX’ middels een tweet

‘Hij was gewoon een wiskunde-nerd’

Cohen benadrukte dat SBF ‘te goeder trouw’ handelde en ‘van niemand heeft gestolen’. Ook geloofde hij dat eventuele leningen van FTX aan zijn zusterhedgefonds Alameda Research ‘toegestaan’ waren. 

De aanklagers beweren dat Bankman-Fried in het geheim had geregeld. De fiat- en cryptostortingen van klanten op zijn beurs zouden stiekem worden ingenomen en gebruikt bij Alameda. 

De fiatvaluta zou naar verluidt gestolen zijn door klanten geld te laten storten op een bankrekening bij Silvergate die eigenlijk toebehoorde aan Alameda, niet aan FTX. Ondertussen werd cryptovaluta onttrokken aan de rekeningen van FTX-klanten. Dit gebeurde met behulp van een verborgen achterdeur in de computersystemen van FTX – een functie die enkele dagen na de ineenstorting van de beurzen door Reuters werd gemeld.

‘Ze willen dat je denkt dat hij een tekenfilm-schurk is,’ betwistte Cohen namens SBF. ‘Hij was een wiskunde-nerd die niet dronk of feestte.’

Cohen beweerde dat de Alameda-rekening bij Silvergate was aangemaakt voor het gebruik van FTX. Laatstgenoemde had in zijn beginjaren namelijk geen rekening om dollars te accepteren. Dit geld was bedoeld was voor de klanten van FTX. Slecht risicobeheer leidde ertoe dat Bankman-Fried dacht dat dit geld uitgeleend kon worden, net als andere activa van Alameda.

De rol van SBF’s ex-vriendin

In 2021 deed Bankman-Fried afstand van zijn functie als CEO van Alameda aan zijn knipperlichtvriendin Caroline Ellison. Aanklagers beweren dat hij ‘nog steeds aan de touwtjes trok’ bij Alameda in de nasleep. Cohen zegt echter dat Ellison’s weigering om Bankman-Fried’s advies op te volgen tijdens de bearmarkt ervoor zorgde dat de kredietverstrekker failliet ging. In feite waren de verliezen bij Alameda de reden waarom Bankman-Fried geloofde dat de bankrekeningen van het fonds geen geld van FTX-klanten meer bevatten.

‘Herinner je je de fiat-rekening? Daar stond nu $8 tot $10 miljard op,’ zei hij. ‘Sam geloofde redelijkerwijs dat Alameda was gestopt met het aannemen van stortingen die bedoeld waren voor FTX.’

De advocaat zei dat Bankman-Fried nog steeds geloofde dat Alameda en FTX solvent waren tijdens de periode van neergang van de markt. En dat dingen juist veranderden toen CZ begin november een tweet plaatste die zorgen opriep over beide bedrijven. ‘Dit veroorzaakte een stormloop op de bank bij FTX,’ zei de verdediging.

‘Niet schuldig’

Ellison en twee andere leidinggevenden die nauw betrokken waren bij SBF – mede-oprichter Gary Wang en hoofd techniek Nishad Singh – hebben al pleidooiovereenkomsten gesloten. Daarin gaven ze al fraude toe in samenzwering met SBF.

‘Aan het einde zullen we u vragen om Sam niet schuldig te verklaren,’ concludeerde Cohen.

Stem jij BLOX naar de top? Laat je horen en maak kans op een prijs!

Geniet jij dagelijks van BLOX? Laat dan van je horen! BLOX is namelijk maar liefst twee keer genomineerd voor Website van het jaar in de categorieën ‘Financieel’ en ‘Financiële apps’! En om deze prijzen daadwerkelijk in de wacht te slepen, hebben wij jouw stem dubbel nodig. Stem dus snel op zowel de site als op onze app en maak ook nog eens kans op toffe prijzen! Stemmen kan tot en met 20 oktober. Kunnen we rekenen op jouw support?

The post Advocaten Bankman-Fried wijzen naar Binance CEO en ex-vriendin appeared first on BLOX | Nieuws.