Iets meer dan twee weken geleden is Ethereum met de Merge overgestapt van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake. Sindsdien is de activiteit op het platform echter behoorlijk afgenomen. Daar merken tweede laag projecten als Optimism en Arbitrum echter weinig van, die blijven namelijk goed presteren.

Wat is de tweede laag?

De Ethereum blockchain kan in de huidige vorm slechts 15 transacties per seconde verwerken. Dat is natuurlijk nooit genoeg om een significant deel van het wereldwijde financiële verkeer op te pakken. Om die reden zijn projecten als Optimism en Arbitrum begonnen met het bouwen van een oplossing die als het ware bovenop Ethereum leeft. Transacties binnen Optimism en Arbitrum worden niet direct op de Ethereum blockchain gepubliceerd.

Op die manier fungeren zij in feite als een tweede laag op Ethereum, die een deel van de transacties overneemt. Je kunt het echt zien als aparte blockchains, die eens in de zoveel tijd communiceren met Ethereum. Het werkt een beetje zoals WieBetaaltWat, de web-applicatie waarin je samen met een groep mensen uitgaven kunt bijhouden. Iedereen voert over een bepaalde periode transacties in en pas na een paar maanden of jaar reken je met elkaar af.

Optimism en Arbitrum zijn in die zin als WieBetaaltWat. Ze houden de transacties bij voor alle deelnemers en ‘rekenen deze eens in de zoveel tijd af’ met de blockchain. Zo kan Ethereum opschalen, zonder dat er dingen hoeven te veranderen aan het platform zelf.

Ethereum zet daling in

Niet alleen de Ethereum koers, maar ook het aantal actieve gebruikers en de totale waarde die in decentrale applicaties zit is van augustus op september gedaald. Het aantal actieve wallets is met 35 procent afgenomen en de totale waarde in decentrale applicaties is met 5,6 procent gevallen, zo blijkt uit de cijfers van Dapp Radar. 

“Vanwege de hoge economische onzekerheid en het huidige macro-economische landschap […] is duidelijk dat de Merge niet de impact heeft gehad waar mensen op hoopten”, aldus de analisten van Dapp Radar in hun rapport.

Met de nieuwe daling van de totale waarde die momenteel in decentrale applicaties zit, is Ethereum ver verwijderd van het record van ongeveer 150 miljard dollar (154,5 miljard euro). Op het moment van schrijven zit er nog ongeveer 55 miljard euro in decentrale applicaties. Op dat vlak kan Ethereum dus wel een boost gebruiken.

Optimism en Arbitrum slaan hun slag

Sinds het begin van 2022 is Optimism bezig aan een ware opmars als het gaat over transactie-aantallen en het aantal actieve wallets. Over het gehele jaar is het aantal dagelijkse transacties bij Optimism met 194 procent gestegen en het aantal unieke actieve wallets met 275 procent. Volgens Dapp Radar is dit dan ook het best presterende protocol van deze crypto-winter.

Het enige kleine minpunt is dat de totale waarde die opgesloten zit in Optimism van augustus op september gedaald is van 902,74 miljoen dollar naar 884,6 miljoen dollar, hetgeen een daling van 2 procent markeert.

Een andere tweede laag oplossing die deze bearmarkt zonder problemen door lijkt te komen is Arbitrum. Het aantal transacties is van augustus op september al met 54,7 procent toegenomen en ook de totale waarde in het protocol is gestegen. Afgelopen maand is het protocol met 2 procent gegroeid naar een totale gevangen waarde van 979 miljoen dollar (~998 miljoen euro). 

The post Activiteit op Ethereum keldert na de Merge, maar ‘tweede laag’ doet het goed appeared first on BLOX | Nieuws.