Voor het eerst in de nog relatief korte bestaansgeschiedenis van Bitcoin, is het aantal automated teller machines (ATMs) gedaald. Vanaf 2014 zat het aantal ATMs wereldwijd in een opwaartse trend. Tussen december 2020 en januari 2022 groeide het aantal machines zelfs met een gemiddelde van meer dan 1.000 per maand.

De bearmarkt slaat toe

Nu lijkt ook de bearmarkt toe te slaan in het landschap van de Bitcoin ATMs. In de loop van 2022 viel de netto-groei van het aantal machines al onder het nulpunt en in 2023 is er voor het eerst sprake van een daling op jaarbasis. Voor de industrie is het te hopen dat er sprake is van een tijdelijke trend, maar het is wel een opvallende ontwikkeling als je naar het totaalplaatje kijkt.

Aan de andere kant valt het jaar 2021 ook op als een enorme piek in de volledige geschiedenis van het aantal geïnstalleerde Bitcoin ATMs. Het kan zijn dat ondernemers in die periode teveel risico namen met de machines en nu vanwege de bearmarkt gedwongen zijn om apparaten af te sluiten en te verkopen.

Het is mogelijk dat deze ondernemers, net als de mining-industrie, tijdens de bullmarkt met geleend kapitaal werkten om de installatie van nieuwe machines te financieren. Als die machines dan te weinig opleveren, dan is het verkopen en afsluiten van de apparaten wellicht de enige optie om er nog wat geld uit te halen.

Opleving helpt niet mee

De opleving van de Bitcoin koers vanaf het begin van 2023 helpt in ieder geval niet mee voor deze tak van de industrie. Hoewel de koers in januari een sprong van ongeveer 40 procent maakte, werden er die maand onder de streep 289 machines uit de omloop gehaald. In februari ging het om een daling van 123 machines en voor maart staat er gek genoeg al een daling van ruim 1.000 machines in de boeken.

Het is de vraag of die gegevens van Coin ATM Radar kloppen. Als dat niet het geval is, dan is er voor 2023 sprake van een daling van ongeveer 400 machines. Kloppen de gegevens wel, dan staat er voor dit jaar dus al een daling van om en nabij de 400 machines in de boeken.

Het is in ieder geval duidelijk dat verschillende partijen binnen de markt op allerlei manieren proberen om de kosten te dekken. Zo is ATM-provider Bitcoin Depot met zijn 7.000 machines overgestapt op de software van BitAccess. Dit zorgt ervoor dat zij op jaarbasis voor ongeveer 3 miljoen dollar aan kosten besparen.

De adoptie zet door

Ondanks de tegenvallende cijfers vanuit de markt voor Bitcoin ATMs, gaat de adoptie op andere vlakken gestaag door. Uiteindelijk is Bitcoin ontworpen als een digitaal betaalmiddel, een decentraal equivalent van cashgeld. Om dat onderdeel van de markt van een impuls te voorzien, lanceerde Binance in Brazilië een betaalkaart in samenwerking met Mastercard.

Het bijzondere aan de kaart is dat het op bepaalde aankopen een cashback van 8 procent geeft in crypto. Daarnaast kun je bij sommige ATMs in Brazilië gratis geld opnemen met de kaart. Zeker in een land als Brazilië, waar de inflatie regelmatig hard om zich heenslaat, kan betalen met Bitcoin of andere crypto een interessant alternatief zijn.

The post Aantal Bitcoin ATMs daalt voor de eerste keer in de geschiedenis appeared first on BLOX | Nieuws.