Dit is waarom Bitcoin is bedacht. Om een alternatief te bieden als banken falen. Om een alternatief te zijn als ons huidige geldsysteem vastloopt. De markt in de VS is zojuist geopend en de aandelen van verschillende banken schrijven donkerrode cijfers. Bitcoin veert juist weer op en stijgt 15%.

Banken vallen als dominostenen

Voor het weekend stortte de aandelenkoers van Silicon Valley Bank in, logisch natuurlijk, zij zijn gedwongen een faillissementsprocedure in te gaan. Maar wat de markt vandaag laat zien, is ongekend. Als dominosteentjes vallen de koersen van de ene na de andere Amerikaanse bank.

Een greep uit het aanbod:

De aandelen van bank First Republic in Californië verloren vandaag 65% na een daling van 33% vorige week. PacWest Bancorp daalde met 42% en Western Alliance Bancorp verloor meer dan 70% omdat de aandelen van regionale banken scherp daalden. Zions Bancorporation verloor 39%, terwijl KeyCorp
daalde met 23%. Dit zijn relatief onbekende namen in Nederland, maar grote namen in de VS.

Maar we kunnen ook met grote namen strooien, zoals die van Bank of America. Deze staat 6% in het rood terwijl Charles Schwab 18% daalt.

Centrale Bank doet alles om bloeden te stoppen

De dalingen hebben verschillende redenen, waaronder de val van Silicon Valley Bank. Je zou denken dat de reactie van de Amerikaanse centrale bank om investeerders tegemoet te komen voor rust zou zorgen op de markt, maar dit heeft averechts gewerkt. De centrale bank opende wat zij noemen een Bank Term Funding Program, deze biedt leningen aan voor maximaal een jaar in ruil voor onderpand zoals staatsobligaties.

De Amerikaanse regering heeft gisteren plannen goedgekeurd om spaarders en financiële instellingen te beschermen die vrijdag zijn getroffen door de ineenstorting van SVB en Signature Bank. Laatstgenoemde is een bank uit New York en is door toezichthouders op zondag gesloten.

Hoewel First Republic zich niet focust op een niche zoals SVB dat doet met tech, heeft de bank bedrijven en vermogende particulieren als klanten die grote onverzekerde deposito’s hebben.

De verwachting is dat grote klanten hun geld van kleine banken afhalen en naar grote banken sturen. Dit kan ervoor zorgen dat nog meer kleine banken het zwaar gaan krijgen.

Vluchten naar staatsobligaties

Wat ook voorspelbaar is, is dat beleggers zich massaal storten op Amerikaanse staatsobligaties, deze worden namelijk als veilig gezien. Door de stormloop daalden de opbrengsten van deze obligaties. Zo is het rendement op obligaties met een looptijd van 2 jaar met 53 basispunten gedaald tot 4,06% (obligaties werken andersom, rendement beweegt andere kant op als prijs).

Het rendement is sinds woensdag met 100 basispunten of een vol procentpunt gedaald, wat de grootste driedaagse daling markeert sinds 22 oktober 1987, toen het rendement met 117 basispunten daalde.

Bitcoin floreert waar banken branden

Je zou verwachten dat risicovolle assets zoals Bitcoin nog harder zakken dan bankenaandelen of obligaties, maar BTC lijkt dit moment juist te pakken.

De actuele Bitcoin koers is 22.550 euro. De afgelopen 24 uur is Bitcoin met 17% gestegen, ofwel een toename van 3800 euro. Wordt Bitcoin dan toch een veilige haven voor iedereen die waarde wil vasthouden?

The post Aandelen banken kelderen terwijl Bitcoin 17% omhoog schiet appeared first on BLOX | Nieuws.