Ondanks dat crypto een fantastisch jaar heeft en de koersen allemaal gestegen zijn sinds 1 januari, is het nog steeds een bearmarkt. We mogen langzaam weer optimistisch worden over de koers, maar eigenlijk wordt in 2023 de puinzooi van 2022 opgeruimd. Dat zien scammers ook. Die lijken te wachten op de bullmarkt, en de bijbehorende nieuwe, naïeve investeerders.

65% minder crypto scams in 2023

Uit een recente analyse van Chainalysis blijkt dat dit jaar 65% minder gestolen is uit crypto scams dan vorig jaar. Het onderzoeksbureau vergelijkt de dollarwaarde van de gestolen crypto uit de eerste zes maanden van dit jaar met het eerste half jaar van 2022.

Deze daling kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder de algemene dalende koersen van cryptocurrencies en de toenemende inspanningen van regelgevende instanties om cryptocriminaliteit aan te pakken.

Ransomware blijft populair onder scammers

Ondanks deze daling blijft ransomware echter een groeiende bedreiging. Ransomware is een vorm van cyberaanval waarbij criminelen een computersysteem of data versleutelen en vervolgens losgeld eisen om de gegevens weer vrij te geven. In de eerste helft van 2023 is er meer dan 449 miljoen dollar aan crypto buitgemaakt door middel van ransomware.

Het rapport benadrukt dat, hoewel de totale waarde is afgenomen, ransomware een aanhoudende dreiging vormt. Het adviseert gebruikers om zichzelf te beschermen tegen ransomware-aanvallen door het gebruik van sterke wachtwoorden, het regelmatig updaten van software en bewust te zijn van phishing-e-mails.

Ethereum populairder dan Bitcoin bij crypto scams

Enkele aanvullende bevindingen uit het rapport zijn:

  • Ethereum was de meest populaire cryptocurrency voor cryptocriminaliteit in de eerste helft van 2023, gevolgd door Tether en Bitcoin.
  • De meeste gevallen van cryptocriminaliteit deden zich voor in Noord-Amerika, gevolgd door Europa en Azië.
  • De financiële sector, technologiesector en gezondheidszorg waren de meest getroffen sectoren door cryptocriminaliteit.

Bedrijven worden aangeraden om cyberbeveiligingsmaatregelen, zoals firewalls en antivirussoftware, te implementeren.

The post 65% minder crypto scams in 2023 appeared first on BLOX | Nieuws.