Op 15 december 2023 is het precies één jaar geleden sinds de eerste Ordinal inscription in de bitcoin blockchain gezet. En ja, dat is vandaag!

Sindsdien december 2022 zijn er enorm veel bitcoin NFT’s, inscripties en BTC-20 tokens gemaakt met deze Taproot-standaard. Volgens analyseplatforms zijn het er inmiddels al meer dan 48 miljoen.

Ondanks de scepsis over de potentie van Ordinals (vanwege de dure transactiekosten om ze te verhandelen), blijft de hype bestaan. Vandaag de dag zijn ze zelfs goed voor de helft van alle dagelijks bevestigde BTC-transacties.

Deze Ordinals zijn in wezen een losse satoshi waar een heleboel arbitraire data aan wordt gehangen. Als je deze gegevens aan elkaar knoopt, kun je er een foto, tekstbestand of video van maken. Die kun je dus in de blockchain opslaan en aan een private key koppelen.

Met name de introductie van Taproot maakte deze ingewikkeldere transacties mogelijk. Het zorgde voor veel extra vraag naar blockruimte. Miners hebben al 3.697 BTC opgehaald dankzij Ordinal-transactiekosten, wat neerkomt op $158 miljoen.

Met name op 19 november 2023 was het druk, toen er op één dag 710.000 inscriptie-transacties werden gedaan. Momenteel zijn ze verantwoordelijk voor 40-50% van de dagelijkse transacties die door bitcoin miners in de blockchain worden gezet. Met STAMPS en Runes zijn er sindsdien ook nog alternatieven ontwikkeld.

Dit debat is de laatste weken weer opgelaaid, helemaal nu Ocean Pool van Luke Dash Jr. de inscripties uitsluit voor de blocken die ze maken.


The post 48 miljoenste Ordinal op bitcoin gemaakt, die vandaag één jaar oud zijn appeared first on Bitcoinmagazine.nl.