Als Andere Tijden over een aantal decennia een documentaire maakt over deze bearmarkt, dan kunnen ze dit nieuws zeker niet overslaan. Alameda Research, zusterbedrijf van FTX, klaagt Voyager Digital aan voor 446 miljoen dollar.

De crux: alle genoemde cryptobedrijven in de intro van dit artikel zijn failliet.

Van reddende engel naar faillissement

Reuters meldt dat Alameda ongeveer 446 miljoen dollar probeert terug te vorderen van Voyager. Dit bedrag gaven ze aan Voyager voorafgaand aan hun eigen faillissementsaanvraag.

Alameda verzond het geld naar Voyager om de schuldendruk van laatstgenoemde te verlichten. Dit kwam in juli ter sprake, vlak voordat Voyager Digital een faillissement aanvroeg.

In de aanklacht staat dat crypto exchange FTX namens Alameda bijna 249 miljoen dollar aan Voyager had betaald in september en ongeveer 194 miljoen dollar in oktober. In augustus heeft FTX ook een rentebetaling van 3,2 miljoen dollar gedaan, blijkt uit gerechtelijke documenten.

Geld gebruiken om schulden FTX af te betalen

Het Amerikaanse media conglomeraat Bloomberg heeft de gerechtelijke documenten ingezien, en hier zou instaan dat Alameda het geld wil terug krijgen op grond van faillissementswetten die zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat geen enkele schuldeiser wordt bevoordeeld boven een andere.

In de documenten van FTX staat:

‘Vanwege de nabijheid van die leningbetalingen tot de eigen faillissementsverklaring van de crypto-exchange, zijn die fondsen vatbaar voor terugvordering en kunnen ze worden gebruikt om andere FTX-schuldeisers terug te betalen.’

Onverantwoord omgaan met klantgeld

Juridische adviseurs van FTX, Sam Bankman-Fried en Alameda Research beweren dat Voyager heeft bijgedragen aan de ondergang van FTX door bewust of onverantwoordelijk geld van klanten naar Alameda om te leiden. Overigens probeerde FTX Voyager over te nemen voordat het in november failliet ging.

Volgens de gerechtelijke documenten verwees Alameda naar Voyager als een ‘feederfonds’. Bovendien blijkt dat er weinig tot geen due diligence is uitgevoerd voorafgaand aan het beleggen van fondsen van particuliere klanten.

Wat is een feederfonds?

Een feederfonds is een type beleggingsfonds waarin beleggers in hedgefondsen hun kapitaal storten, dat vervolgens wordt overgeheveld naar een masterfonds. Het masterfonds, niet het feederfonds, wordt uiteindelijk door de beleggingsadviseur van het hedgefonds gebruikt om in de markt te beleggen.

FTX zegt dat het bedrijfsmodel van Voyager dat van een feederfonds was. Het zocht individuele investeerders en plaatste hun geld in bitcoin-investeringsfondsen zoals Alameda en Three Arrows Capital met weinig of geen onderzoek.

Gisteren dienden de advocaten van Alameda de volgende klacht in bij de faillissementsrechtbank:

‘Grotendeels verloren gegaan in de (gerechtvaardigde) aandacht die is besteed aan het vermeende wangedrag van Alameda en zijn nu aangeklaagde voormalige leiderschap, is de rol geweest die werd gespeeld door Voyager en andere ‘geldschieters’ van cryptocurrency die Alameda financierden en dat vermeende wangedrag aanwakkerden, bewust of roekeloos.’

Als dominostenen

Voyager Digital, Alameda Research en FTX hebben in 2022 allemaal een faillissement aangevraagd. Ze zijn niet de enige, en het kan ook zomaar gebeuren dat zij op de korte termijn nog meer cryptobedrijven mee de afgrond in sleuren.

BLOX en BTC Direct hebben geen banden met een van deze bedrijven.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post 446 miljoen dollar geëist door failliet Alameda Research van ander failliet crypto bedrijf appeared first on BLOX | Nieuws.