Europol heeft samen met Duitse en Amerikaanse agentschappen een coinmixer opgerold. Hierbij namen ze vier servers in beslag, 1909 Bitcoins en 7 terabyte aan data. Deze data moet witwaspraktijken bewijzen.

Die coins zijn tegen de actuele Bitcoin koers 44 miljoen euro waard.

ChipMixer verandert Bitcoin in chips

Volgens het persbericht gaat het om het ChipMixer, deze biedt coinmix diensten. Hiermee kunnen gebruikers hun transacties verdoezelen, zo’n coinmixer gooit honderden transacties in een digitale blender en daar komen weer andere transacties uit. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om de verzender van een transactie te achterhalen.

ChipMixer werkte op een vergelijkbare manier. Het zou het gestorte geld in ‘chips’ veranderen, die vervolgens met elkaar werden vermengd om alle sporen naar waar het oorspronkelijke geld vandaan kwam te verbergen.

Hard optreden tegen coinmixers

Dit soort diensten worden gezien als gevaarlijk gezien door autoriteiten, vanwege de mogelijkheid om geld wit te wassen, en om terrorisme anoniem te financieren. Wetshandhavingsinstanties treden hard op tegen coinmixers.

In dit geval werd de operatie geleid door Duitse en Amerikaanse autoriteiten, en gesteund door het Agentschap van de Europese Unie voor samenwerking op het gebied van wetshandhaving (Europol).

Andere nationale autoriteiten die bij het harde optreden betrokken zijn, zijn onder meer de kantonale politie van Zürich, het Poolse centrale bureau voor cybercriminaliteit en de Belgische politie.

Darkweb en ransomware

In het persbericht staat Europol dat ChipMixer een niet-gelicentieerde cryptocurrency-mixer is die medio 2017 is opgezet en zowel op het normale internet als op het darkweb toegankelijk was. Volgens de data heeft Chipmixer 152 duizend Bitcoin gemixt.

Hiervan zou het merendeel verband houdt met darkweb-markten, ransomware-groepen, illegale goederenhandel, aanschaf van materiaal voor seksuele uitbuiting van kinderen en gestolen crypto-activa.

De diensten van ChipMixer werden gebruikt door prominente ransomware-groepen zoals Zeppelin, SunCrypt, Mamba, Dharma of Lockbit om ontvangen losgeld wit te wassen.

Over het algemeen worden coinmix diensten gebruikt voor normale en legitieme use-cases. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van privacy. Maar dit trekt ook criminelen, privacy is aantrekkelijk als je iets illegaals doet.

The post 44 miljoen euro aan Bitcoin in beslag genomen door Europol appeared first on BLOX | Nieuws.