De Bahama’s hebben vlak na het faillissement van FTX 3,5 miljard dollar aan crypto in beslag genomen. Toezichthouders zeggen dat ze de crypto bewaren met de bedoeling ze terug te geven aan opgelichte investeerders als de rechtbank daar toe besluit.

FTX Digital Markets op Bahama’s

Het gaat om de cryptocurrency van een subdivisie van crypto exchange FTX, FTX Digital Markets (FTXDM) is namelijk op de Bahama’s gevestigd. De meeste topmensen van FTX wonen (of woonden) op de Bahama’s en voormalig CEO Sam Bankman-Fried is daar ook opgepakt.

De cryptocurrency’s werden op 12 november in beslag genomen, een dag nadat de voormalige crypto exchange het faillissement had aangevraagd volgens Bloomberg. Volgens het artikel hebben de Bahamaanse autoriteiten beslag genomen op deze crypto op advies van Sam Bankman-Fried. Dit wordt ook bevestigd door de lokale politie en staat in een persbericht van de SCB.

De voormalige CEO van FTX waarschuwde naar verluidt de landelijke financiële waakhond Securities Commission of The Bahamas (SCB) voor de ‘dreigende verdwijning’ van klantgelden die zouden plaatsvinden als er geen actie werd ondernomen.

Honderden miljoenen aan crypto gestolen

We weten dat binnen een paar uur nadat het faillissement bekend werd, er voor 372 miljoen dollar aan crypto is gestolen. Autoriteiten slaagden erin om fondsen op bepaalde platformen van FTX te bevriezen omdat die bedrijfsonderdelen samenwerkten met de SCB. Wie weet hoeveel crypto er anders gestolen zou zijn.

Het gestolen bedrag is aanzienlijk lager dan de miljarden dollars waarvan Bankman-Fried wordt beschuldigd misbruik te hebben gemaakt toen hij de dagelijkse leiding over FTX nog had. Autoriteiten zeggen dat de 30-jarige oprichter op frauduleuze wijze 1,8 miljard dollar heeft verzameld om risicovolle weddenschappen aan te gaan met Alameda Research en om persoonlijke uitgaven te dekken.

Crypto is voor rechtmatige eigenaren

Volgens een persbericht van de Securities Commission of The Bahamas zal het geld dat ze in beslag hebben genomen, worden teruggegeven aan hun respectievelijke eigenaren.

‘De digitale activa die op 12 november 2022 zijn overgedragen, worden tijdelijk door de Commissie vastgehouden, totdat het Hooggerechtshof van de Bahama’s de Commissie opdracht geeft ze te leveren aan de klanten en crediteuren die ze bezitten.’

Vermenging Alameda en FTX

De SCB schreef ook dat het zijn eigen onderzoek naar de ineenstorting van FTX Digital Markets en dat van FTX zelf zal voortzetten. Het onderzoek heeft specifiek betrekking op de relatie tussen FTXDM en Alameda, die naar verluidt een inherent voordeel had bij het handelen op de beurs. De vermenging van fondsen tussen de twee bedrijven wordt nog door de rechtbank in kaart gebracht.

Alameda Research is een investeringsfonds en is ook opgericht door Bankman-Fried. Zijn ex-vriendin Caroline Ellison beheerde dit fonds toen FTX failliet ging. De geruchten gaan dat Alameda jarenlang overeind is gehouden door gratis FTT, de crypto van FTX.

Ex-vriendin verzamelt bewijs

Inmiddels is Bankman-Fried uitgeleverd van de Bahama’s naar de Verenigde Staten, waar hij heeft voldaan aan de borg van 250 miljoen dollar. Zijn ex-vriendin heeft verklaard samen te werken met de Amerikaanse autoriteiten om bewijs in te zamelen tegen Bankman-Fried in ruil voor strafvermindering.

Volgens de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) misbruikte Ellison de klanttegoeden van FTX-gebruikers voor de handelsactiviteiten van Alameda Research. Dit kwam aan het licht na goed uitzoekwerk van Coindesk. Na publicatie van het bijbehorende artikel is het balletje gaan rollen waardoor de duistere zaken van Alameda, FTX, Bankman-Fried en anderen aan het licht kwamen.

The post 3,5 miljard dollar aan crypto van FTX in beslag genomen door Bahama’s appeared first on BLOX | Nieuws.