Sinds april 2021 is het mogelijk om op aandelenbeurzen te handelen in de het aandeel van de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase. Gisteren was een zware dag voor investeerders, COIN sloot dinsdag 21% lager dan de de startprijs van die dag. Wat is er aan de hand?

Daling van 21%

Het aandeel begon gisteren met een waarde van 61,74 dollar, maar daalde gedurende de dag naar 52,93 dollar, ofwel een daling van 21%. COIN is 75% gedaald vergeleken met een jaar geleden en staat zelfs 84% lager dan zijn hoogste punt ooit.

Bron: Google

Bearmarkt en 3 redenen

De koers van Coinbase is een proxy voor de gezondheid van het bedrijf, maar bovenal van het sentiment rondom de beurs. Laten we beginnen met de cryptomarkt. Bitcoin en al zijn kleine broertjes en zusjes zijn sinds eind 2021 ontzettend hard gedaald.

Als de cryptokoersen dalen is er minder interesse vanuit het grote publiek voor crypto en wordt er dus minder gehandeld. Dat is op zich niet bijzonder, dit hoort bij een bearmarkt en elk respectabel cryptobedrijf op aarde houdt hier rekening mee.

Maar bij Coinbase speelt er meer:

  1. De Securities and Exchange Commission (SEC) is een nieuw onderzoek gestart tegen Coinbase.
  2. Coinbase kwam ook slecht in het nieuws omdat voormalig medewerkers aangeklaagd worden voor handel met voorkennis.
  3. Coinbase ontsloeg in juni 18% van het personeel.

1. Nieuw onderzoek SEC 9 cryptoccurrency’s

Bloomberg schrijft dat het laatste nieuws eigenlijk dateert van voor het onderzoek naar de aangeklaagde oud-medewerkers (punt 2), maar het kwam pas naar voren in de documenten van de aanklacht tegen handel met voorkennis.

In die aanklacht valt namelijk te lezen dat de SEC botst met Coinbase over 9 tokens, waaronder ENS, GALA, POWR en ALCX. Volgens de financiële waakhond moeten deze tokens vallen onder de effectenwetgeving, die zij uiteraard zelf handhaven.

Het juridische hoofd van Coinbase, Paul Grewal, zei dat het team uitkijkt naar de handhaving.
“We zijn ervan overtuigd dat ons rigoureuze zorgvuldigheidsproces, een proces dat de SEC al heeft beoordeeld, effecten van ons platform houdt.” Coinbase heeft de SEC eerder gevraagd een raamwerk te ontwikkelen voor effecten van digitale activa.

De SEC staat overigens wel op een eiland, andere overheidsinstanties zoals het Amerikaanse justitie en de Commodities Futures Trading Commision (CFTC) hebben kritiek geuit.

CFTC-commissaris Caroline D. Pham zei dat de stap om 9 tokens die in de aanklacht worden genoemd als effecten te onderzoeken, mogelijk “verstrekkende implicaties kan hebben voor toekomstige juridische geschillen en consumenten.”

Om de bearmarkt het hoofd te bieden heeft Coinbase de afgelopen maanden hun aanbod flink uitgebreid. Ze bieden handel aan in meer dan 150 cryptocurrency’s/tokens. Als de SEC erin slaagt om die 9 tokens als effecten te beschouwen, zou de beurs zich moeten registreren bij de regelgevende waakhonden.

Wat dat betreft kan je het onderzoek van de SEC beschouwen als een aanval op Coinbase, en niet per se op die 9 tokens.

Een stapje opzij: in december 2020 klaagde de SEC cryptobedrijf Ripple aan omdat ze van mening zijn dat XRP een security (effect) is. Veel Amerikaanse beurzen kozen het hazenpad en haalde XRP uit de handel, want anders zouden zij ook moeten vallen onder de regelgeving van de SEC.

2. Oud-medewerker handelt met voorkennis

Op 21 juli werd voormalige Coinbase-manager Ishan Wahi samen met zijn broer en een derde persoon gearresteerd.

Volgens Justitie is dit het eerste geval van handel met voorkennis in de crypto-industrie. De beklaagden gebruikten hun bevoorrechte kennis terwijl ze bij Coinbase werkten om informatie aan anderen te verkopen. Daarnaast kochten ze coins waarvan ze wisten dat die binnenkort gelist zouden worden op Coinbase.

Hiermee konden ze profiteren van het zogenaamde Coinbase-effect: elke keer als een nieuwe coin wordt gelist op de beurs dan schiet de koers omhoog. Daarom moet het geheim blijven welke coins worden toegevoegd aan het assortiment.

Wahi had toegang tot besloten groepsgesprekken voor hooggeplaatste Coinbase-medewerkers. Hierdoor ontving hij informatie over de exacte datum waarop sommige cryptocurrency’s op het platform zouden worden vermeld, waardoor hij grote hoeveelheden geld kon investeren voordat andere mensen dat konden.

Na een maand van onderzoek, spoorde Coinbase Wahi op en en ze wilden een gesprek voeren op 16 mei, maar de avond voor de meeting kocht Wahi een enkele vlucht naar India. Hij kon niet wegkomen omdat hij op het vliegveld werd gearresteerd. Voor zijn arrestatie stuurde Wahi verschillende berichten naar zijn broer en zakenpartner om hen op de hoogte te stellen van het onderzoek. Ze kunnen maximaal 20 jaar krijgen.

3. Massa-ontslagen bij Coinbase

Het imago van een bedrijf wordt grotendeels bepaald door hoe tevreden (oud en toekomstige) medewerkers zijn. Halverwege juni besloot CEO Brian Armstrong dat er te veel dood hout binnen zijn bedrijf werkt en dat meer personeel averechts werkt voor de efficiëntie. Het gevolg was dat 18% van het werknemersbestand een andere baan mocht zoeken.

Niet alleen werd er personeel ontslagen, maar ook werden baanaanbiedingen ingetrokken. Velen hadden hun baan al opgezegd om bij Coinbase te beginnen, maar ze kregen een brief dat dit niet door zou gaan. Dit heeft tot veel consternatie op social media geleid.

“Het toevoegen van nieuwe medewerkers heeft ons minder efficiënt gemaakt, niet meer”, aldus de CEO. “We hebben onszelf aanzienlijk zien vertragen als gevolg van tegenwind in de coördinatie en problemen met het volledig integreren van nieuwe teamleden.”

The post 3 redenen waarom aandeel Coinbase is gedaald met 21% appeared first on BTC Direct | Nieuws.