Gisteren kreeg Karl Sebastian Greenwood te horen van de rechter dat hij tot 20 jaar gevangenisstraf krijgt. Greenwood was een van de oprichters van OneCoin, een scam die investeerders van over de hele wereld meer dan 4 miljard dollar heeft gekost.

OneCoin zou de nieuwe Bitcoin worden, maar dan beter

OneCoin was een cryptocurrency die werd gepromoot als de opvolger van Bitcoin. In werkelijkheid was het echter een Ponzi- en piramidespel. Greenwood stond ver bovenaan de piramide en beloofde rijkdom aan iedereen die hij rekruteerde.

Hoewel Greenwood niet helemaal bovenaan stond (daar stond de Cryptoqueen), was hij wel de bedenker van de wereldwijde multi-level marketingstructuur van OneCoin. Zijn piramide kwam neer op dat leden worden beloond voor het aanmelden van nieuwe slachtoffers. Als topdistributeur verdiende hij in slechts twee jaar tijd meer dan 200 miljoen dollar aan commissies.

Geen blockchain, geen mining, maar wel een eeuwig stijgende koers

OneCoin heeft geen munten gemined, had geen blockchain en heeft willekeurig valse waarderingen bedacht die in de loop van de tijd alleen maar stegen. Toch lukte het Greenwood de massa te overtuigen dat OneCoin de nieuwe Bitcoin zou worden.

Slachtoffers werden voor de gek gehouden door de hype waarin OneCoin met Bitcoin werd vergeleken en beweerde dat het de baanbrekende cryptocurrency zou kunnen inhalen. OneCoin heeft tussen het vierde kwartaal van 2014 en het vierde kwartaal van 2016 voor meer dan 4 miljard dollar verkocht en 2,735 miljard USD aan winst behaalde.

De Amerikaanse advocaat Damian Williams noemde het een van de grootste fraudes ooit gepleegd, waarbij wereldwijd meer dan 3,5 miljoen mensen betrokken waren.

Greenwood leefde een luxe leven

Tijdens de hoogtijdagen leefde Greenwood een luxe leven. Hij gaf veel geld uit aan merkkleding, dure horloges, eigendommen in het buitenland en een aanbetaling voor een luxe jacht. Bovendien hadden ze een eigen OneCoin privéjet om naar vijfsterrenresorts en villa’s op exotische bestemmingen te vliegen.

Waar is de Cryptoqueen?

De vrouw die het allemaal mogelijk maakte, de beruchte Bulgaarse Cryptoqueen Ruja Ignatova, is nog steeds op de vlucht. Ze verdween in 2017 van de radar nadat ze in de VS werd aangeklaagd voor fraude en witwassen.

Zij was het publieke gezicht van OneCoin en verkocht de scam wereldwijd via flitsende marketingevenementen en het opblazen van de hype. Ondanks dat ze enorme rijkdom aan promoties beloofde, wist Ignatova dat OneCoin nep was.

Alle kopstukken zijn nu opgepakt, behalve de Cryptoqueen zelf. Als je van podcasts houdt, de BBC heeft een toffe serie over haar gemaakt.

Stem jij BLOX naar de top? Laat je horen en maak kans op een prijs!

Geniet jij dagelijks van BLOX? Laat dan van je horen! BLOX is namelijk maar liefst twee keer genomineerd voor Website van het jaar in de categorieën ‘Financieel’ en ‘Financiële apps’! En om deze prijzen daadwerkelijk in de wacht te slepen, hebben wij jouw stem dubbel nodig. Stem dus snel op zowel de site als op onze app en maak ook nog eens kans op toffe prijzen! Stemmen kan tot en met 20 oktober. Kunnen we rekenen op jouw support?

The post 20 jaar cel en 300 miljoen dollar boete voor nep Bitcoin scammer OneCoin appeared first on BLOX | Nieuws.