Sam Altman is niet alleen de CEO van het wereldberoemde OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, maar ook het brein achter Worldcoin. Tot op heden lijkt de nieuwe cryptocurrency van Altman een succes, want het project haalde inmiddels al 2 miljoen aanmeldingen binnen. Het grote doel van Worldcoin is om een “wereldwijd digitaal paspoort” te bouwen op basis van zogenaamde zero-knowledge (ZK) proofs.

Wat is Worldcoin?

Worldcoin is niet alleen een cryptocurrency, maar ook een project om digitale identificatie mogelijk te maken. Dit doet Worldcoin op basis van het identiteitsprotocol genaamd World ID. Hoewel dat protocol zich nog altijd in de beta-fase bevindt, mocht het al twee miljoen leden verwelkomen.

Wat dat betreft kunnen we stellen dat er een behoorlijke interesse is voor het nieuwe project van Altman. Met World ID moet het mogelijk worden om een “wereldwijd digitaal paspoort” te maken die gebruikers in hun telefoon met zich meedragen om hun identiteit te bewijzen.

Zero-knowledge proofs moeten vervolgens de privacy van de gebruikers beschermen. ZK is een technologie die het mogelijk maakt om bepaalde verklaringen te bewijzen, zonder dat de wederpartij inzicht in de daadwerkelijke data krijgt.

Om je aan te melden voor het World ID van Sam Altman en vervolgens een “digitaal paspoort” te krijgen, moeten gebruikers een scan van hun oogbal laten maken. Dat creëert vervolgens een unieke “IrisHash,” die men vervolgens gebruikt om de uniciteit te verifiëren.

Wat is hier de bedoeling van?

De meeste mensen staan waarschijnlijk niet te springen om een scan van hun ogen aan Sam Altman af te leveren. Het idee hierachter is dat het twee belangrijke zaken tackelt voor “het tijdperk van kunstmatige intelligentie.”

Het zou beschermen tegen zogenaamde “sybil attacks,” wat betekent dat mensen eenvoudig meerdere accounts kunnen aanmaken om transacties te doen en zaken te verifiëren. Verder gaat het de verspreiding voor door kunstmatige intelligentie verspreidde misinformatie tegen.

Dat zijn op zich twee interessante doelstellingen, maar het is nog maar de vraag hoeveel mensen dat belangrijk genoeg vinden om een scan van hun oogbal bij Worldcoin af te leveren. Mensen die dat doen krijgen daar overigens wel een beloning voor, natuurlijk in de vorm van de cryptocurrency zelf.

Een echte concurrent van Bitcoin lijkt het project in ieder geval niet te worden, vanwege de gecentraliseerde aard van het protocol. Verder is het nog maar de vraag in hoeverre overheden zullen reageren als een project onder de naam “Worldcoin” daadwerkelijk tractie krijgt.

The post 2 miljoen aanmeldingen voor nieuwe ‘Worldcoin’ crypto van Sam Altman appeared first on BLOX | Nieuws.